15 böcker: Bok 1

1 … har med något som alltid finns i vårt kylskåp att göra.

Det lär alltid finnas vatten i vårt kylskåp och det är inte helt ovanligt under varma dagar att det finns choklad där också för att den inte ska smälta.

Like Water for Chocolate av Laura Esquivel utspelar sig i Mexico under revolutionen. Huvudpersonen heter Tita de la Garza och är yngsta dottern i hushållet, vilket innebär att hon ska ta hand om modern till moderns död och inte får gifta sig. Hon förälskar sig dock i grannen Pedro, som ber om hennes hand. När modern vägrar gifter han sig med Titas storasyster. Tita kan enbart uttrycka sina känslor genom matlagning.

Jag älskar magisk realism. I denna bok kan Titas känslor påverka maten, vilket gör att de som äter hennes mat upplever hennes känslor. En av mina favoritscener från boken (och i filmen, som även den är väl värd att ses) är när hon är ledsen över att Pedro gifter sig med Rosaura och alla börjar gråta efter att ha ätit måltiden.

Även om jag tycker väldigt mycket om den här boken, måste jag erkänna att jag tycker att den är väldigt udda. En del scener och händelser får ögonbrynen att fara upp i hårfästet (särskilt slutet, som jag inte riktigt tycker om).

Den här boken är för den som tycker om:

  • Magisk realism.
  • Matlagning.
  • Kärlekshistorier som varar över en lång tid.
  • Lite udda böcker.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.