1873 av Johnny Berg (Red.)

Omslagsbild 1873

Redaktör: Jonny Berg
Medverkande författare: Lupina Ojala, Kristina Hård, Hans Olsson, Elisabeth Östnäs, Jorun Modén, Christin Ljungqvist, Mårten Dahlrot, Frida Arwen Rosesund, Carl-William Ersgård, Marcus Olausson, David Renklint, Jonas Larsson Olanders, Peter Erik Du Rietz, Jonna Glembo
Förlag: Swedish Zombie (2019)
Antal sidor: 293 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

1873 är den senaste installationen i Swedish Zombies serie 13 svarta sagor. I denna samling tas vi med en resa jorden runt i ett alternativt 1873 genom 13 skräckgotiska steampunk-noveller. Från Storfurstendömet Finland till det Brittiska Honduras. Det blir intriger och äventyr i en värld där mekaniska vidunder, modifierade djur och lömska mördare lurar i skuggorna.

Liksom de flesta antologier bjuder 1873 på ömsom vin, ömsom vatten. Vissa noveller slår till med ett hejdundrande världsbygge, som för dig med till en värld som känns fullständigt övertygande även på det fåtal sidor som står författaren till bjuds. Andra känns som halvmesyrer som jag glömmer bort i samma stund som jag har läst dem. Vissa förstår jag inte ens vad syftet var eftersom de är så osammanhängande obyggda. Novellskrivandet är en konst och det är inte alla författare i denna samling som behärskar den.

En av de bättre novellerna är Hans Olssons Mischa. Efter att en isbjörnshona skjuts ihjäl, tar en ensam forskare sig an hennes två övergivna ungar. Han börjar modifiera dem, vilket förändrar deras intellekt och psyke med förödande konsekvenser. En spännande och otäck liten sak som föll mig i smaken.

Den bästa novellen i samlingen är dock Mässingshunden av Mårten Dahlrot. Jag vet inte varför, men den för tankarna till Edgar Allen Poes Det skvallrande hjärtat. I novellen får vi stifta bekantskap med en klockmakare, vars föräldrar arrangerade ett äktenskap med en släkting åt honom. I takt med affärerna går allt sämre, försuras det oönskade äktenskapet och huvudpersonen blir alltmer besatt av att färdigställa den mekaniska hund han påbörjade som barn. Den här novellen sög verkligen tag i mig och jag svepte i mig den för att den var så spännande.

En annan bättre novell i var Bushballaden om Wala Woolf av David Renklint. Vi förs med till ett Australien där guldsjuka har svept över landet, där de vita koloniserar och utnyttjar aboriginerna. Wala Woolf har återvänt för att få visshet i vad som har hänt barn av hennes folk. En spännande och annorlunda novell som jag fann mycket fängslande.

Likaså tyckte jag om Jonas Larsson Olanders Finarbetare. Skådeplatsen är en gruva i Chile, där det brittiska företagets finarbetare (mekaniskt uppdaterade människor) har slitits i stycken. Eusébio är förman och får i åtagande att sätta stopp för de kostsamma dödsfallen. Den här novellen skildrar utsatt på ett intressant vis och har en liten tvist på slutet som gör den tragisk.

1873 bjuder på blandad kompott, men jag har valt att lyfta fram de guldkorn jag tyckte mig finna i samlingen.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på 1873 av Johnny Berg (Red.)

  1. Monika skriver:

    Vi har samma favorit, men sedan verkar det skilja sig lite 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.