21 frågor

Jag har ingen aning om var jag har hittat denna. Den har legat i min utkast-mapp i ett par månader åtminstone.

1. Om du för en dag fick hoppa in i en bok, och leva där- vilken bok skulle du välja?

Jag väljer nog Harry Potter. Jag skulle vilja ha gått på Hogwarts, eventuellt nu kanske fungera som någon form av kurator på skolan. Tycker att det borde behövas med tanke på hur händelserikt livet ibland kan vara där…

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?

Det beror lite på… Jag överväger att läsa Bibliotekskatten Dewey härnäst. Eller Before I Fall. Det beror också lite på vad jag får för böcker i julklapp, om jag får några.

3. Är det övervägande med kvinnliga eller manliga karaktärer i din bokhylla?

Tyvärr tror jag att det är övervägande manliga karaktärer. Den typ av böcker jag föredrar brukar oftast handla om män.

4. Hur får du oftast boktips?

En blandning av vänner och bokbloggare (områden som ibland överlappar, visserligen). Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children var en bok jag tipsades om innan jag hörde talas om den på bokbloggar.

5. Vad är det främst som lockar dig till att läsa en bok?

Oftast får ett riktigt snyggt omslag eller riktigt bra titel mig att stanna upp och plocka ned boken från hyllan. Däremot måste baksidan då kunna fånga mitt intresse nog för att jag ska vilja bläddra lite i den och om språket verkar bra kommer jag köpa den.

6. När blir en bok för lång?

Efter femhundra sidor. Det är sällan jag tycker om att läsa böcker som är över femhundra sidor, såvida de inte är oerhört välskrivna och då är det ändå jobbigt. Ofta med riktigt tjocka böcker känns det som om det faktiskt hade gått att skära bort

7. Sämsta boken du läst?

Hemligheten av Rhonda Byrnes är definitivt en av de sämsta böcker jag någonsin har läst. En självhjälpsbok som bygger på lagen om attraktion och att du på så sätt drar till dig allting, negativt såväl som positivt, som händer dig. Om du tänker på något, till exempel ”jag vill inte bli rånad”, och du sedan blir rånad, har du dragit det till dig genom att tänka på det. Händer det något negativt som du inte har tänkt på, då måste du omedvetet ha tänkt på det. Med andra ord – ”brottsoffer, offer för naturkatastrofer, olycksoffer, ni har fan er själva att skylla”. Ursäkta mig när jag tappar svenskan för att sammanfatta mina åsikter om denna bok – victim-blaming piece of trash!

En annan som kan ha den dubiösa titeln sämsta bok jag har läst är Kärlekens musik av Kate Hewitt, vars hela premiss vilar på ett så pass grovt misstag att jag inte kan förlåta att det kommit med till slutprodukten.

8. Vilken bok borde ALLA läsa?

Torka aldrig tårar utan handskar känns som en väldigt viktig boktrilogi.

9. Vilken genre finns det mest av i din bokhylla?

Jag tror fantasy är den största genren i min bokhylla. Men det är en sådan salig blandning att jag har lite svårt att veta vad som dominerar.

10. Minst av?

Deckare, skulle jag tro.

11. Måste du läsa ut alla böcker du börjar med?

Nej. Åtminstone i dagsläget. Ibland ger jag böcker en chans ett par år senare, till exempel Besvärjerskan och svanen av Patricia McKlipp som jag inte klarade av att läsa första gången och som jag älskade när jag läste den ett par år senare. Men vissa böcker är så dåliga att jag aldrig läser ut dem, utan lämnar dem direkt till Myrorna.

12. Det är filmen ”Day after tomorrow” på riktigt och för att inte frysa ihjäl måste du hålla liv i elden. Vilka böcker offrar du till brasan?

Hemligheten av Rhonda Byrnes hamnar direkt i brasan. Även Blood Music av Jessie Prichard Hunter kan få hamna på brasan. Annars blir det väldigt svårt. Men jag kan väl offra Kärlekens musik/Som en vind, som var en två-i-ett bok, även om jag tyckte om den andra också.

13. Aliens/robotar/en sekt tar över världen och bannlyser alla böcker utom en. Vilken tycker du ska vara den bok som sparas och varför?

Det ska ju helst vara en bok som är lång, som är varierad och som är spännande.

14. Jultomten hälsar på dig och säger att det aldrig mer blir någon jul om du inte skriver in dig själv i en bok. Vilken bok vill du vara med i och vad gör du därinne?

Se fråga 1. Jag arbetar troligen som någon form av kurator/stödperson för eleverna.

15. Din favoritförfattare åker limo/skateboard/pulka förbi dig. Givetvis springer du efter. Vem är författaren och vad frågar du?

Anne Rice åker förbi mig i en limousin och jag kutar efter så fort jag bara kan. När hon ser mig bete mig som en galning, ber hon chauffören stanna bilen och jag får chansen att fråga henne om hon menar allvar med att skriva ytterligare en bok om Lestat, eller om hon bara retas…

16. Vilken bokkaraktär hatar du mest?

Jag kan inte komma på någon karaktär som jag hatar. Jag gillar inte Ron Weasley så speciellt mycket i Harry Potter, främst därför att hans tendens till avundsjuka gör honom till en person jag själv aldrig skulle lita på. Men hata är ett alldeles för starkt ord.

17. Om du skulle skriva en egen bok- vad skulle den handla om?

Jag har skrivit en egen bok. Mer än en, faktiskt. Vad de handlar om går att läsa kort om på min hemsida.

18. Vilken typ av böcker behövs det fler av?

Alla sorter, så att allt fler människor upptäcker hur kul det är att läsa.

19. Bästa barndomsbok?

Jag älskade berättelserna om Narnia när jag var riktigt liten. Även Harry Potter och The Dark Is Rising Sequence av Susan Cooper var stora favoriter. Andra böcker som var stora hos mig som barn var Gull Åkerbloms Saga om gudagåvorna och Eddy C. Bertins böcker om häxan Valentina.

20. Finaste budskapet från en bok du har läst?

Jag kan inte komma på något konkret, men jag tyckte att det var rätt fint det Maggie Stiefvater skrev i sitt efterord till För evigt om att det finns sådan fin kärlek i verkligheten som den mellan Sam och Grace – bara du inte nöjer dig med mindre.

21. Bästa bokcitatet?

Från sidan 62 i Jeanette Wintersons Vintergatan går genom magen:

30daysofbooksquote

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.