A Calendar of Tales av Neil Gaiman

a calendar of tales

Författare: Neil Gaiman
Förlag: Blackberry (2013)
Antal sidor: 42 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

E-boken går att ladda ned gratis från denna hemsida.

A Calendar of Tales är ett samarbete mellan Neil Gaiman och Blackberry, under taggen #KeepMoving. Under 12 timmar twittrade Gaiman olika frågor som läsarna fick besvara. De svar som Gaiman tyckte bäst om valdes ut och han skrev en kort liten saga som svar. Resultatet blev A Calendar of Tales, en kalender med en novell för varje månad.

Januarisagan handlar om en åldrig veteran i ett krig mot tiden som nu ska ta en ny rekryt under sina vingar. Det känns som en ganska typiskt Gaiman-berättelse: skruvad och lite spännande. Tyvärr är den så kort att det känns som om världsbygget bara börjar mejslas fram. Det skulle ha varit intressant att läsa något längre från den här världen.

Berättelsen som representerar februari handlar om hur en ung kvinna letar på stranden efter ett en försvunnen medaljong som tillhör hennes mormor. Liksom den första ger den här en glimt av en väldigt intressant värld med mystiska varelser. Jag tänker lite på älvor när jag läser den. Men eftersom den är så kort så känns det som om den kanske hade kommit till sin rätt med fler sidor.

I marsberättelsen drömmer piraten Anne Bonny om ett eget skepp. Jag är inte så bekant med henne och inte särskilt intresserad av pirater, så den grep aldrig tag i mig. Den som jag tyckte minst om i samlingen.

April föräras en skruvad saga där en man spelar poker med ankor. Det är lite mer humor i den än de andra, vilket jag uppskattar. Vi kan ju säga att slutet känns välförtjänt också. Maj är också en skruvad berättelse om en kvinna som får en anonym morsdagspresent. Jag vet inte varför, men tankarna for lite till Liftarens guide till galaxen. Verkligheten vänds upp och ned.

Juni för med sig semesterplaner och två föräldrar som absolut inte kan komma överens om var de ska resa. På dessa fåtal sidor lyckas Gaiman måla upp ett kärleksfullt porträtt av en dysfunktionell familj som ändå älskar varandra riktigt mycket.

En av mina favoriter är juliberättelsen. En man blir lämnad av sin fru, börjar förlora greppet om verkligheten och bygger sig en igloo av böcker. Det här är väldigt surrealistiskt. Vad som helst kan hända i böckernas makt.

Augusti för med sig två vänner som bestämmer sig för att trotsa en skogsbrand. Här kommer hans språk verkligen till rätta och slutet bjuder på en riktig vändning. September bjuder på en svagare berättelse om en person som ärver sin mammas lejonring och tappar bort den hela tiden, men den kommer hela tiden tillbaka. Egentligen är den inte dålig, men den är ganska lätt att glömma bort. Den dröjer sig inte kvar.

I oktober dyker en djinn upp hos en flicka, som till hans förvåning inte önskar sig något. Jag har blivit alltmer svag för djinner och önskningar, och den här var verkligen en liten pärla. Relationen som växer fram mellan flickan och djinnen skildras väldigt fint.

Min andra favorit är sagan som representerar november. En kvinna hittar ett par udda saker på loppis, men glömmer bort dem när hon får besked om att hon är svårt sjuk. Trots ett mörkt tema är den här mycket hoppfull. Jag tror många människor att det skulle fungera att elda upp saker på det här viset.

I december får en kvinna möta sitt yngre jag som lever på gatorna och berätta att allt blir bättre. Med denna avslutas A Calendar of Tales på ett hoppfullt vis. Även här på sina få sidor lyckas Gaiman måla upp fylliga personligheter och starka känslostormar på ett fåtal sidor.

A Calendar of Tales bjuder på magisk läsning, men många av novellerna lider lite av att de är så korta.
betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på A Calendar of Tales av Neil Gaiman

  1. Nilmas Bokhylla skriver:

    Vilket spännande upplägg! Kanske borde ge den en chans då 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.