A Mercy av Toni Morrison

a mercy

Betyg: ☆☆☆☆☆
Författare: Toni Morrison
Förlag: Vintage (2009)
Antal sidor: 165 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format (på engelska)
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Jacob Vark är en man som vill försörja sig som bonde, men det livet är tufft. När han ska driva in en skuld, får han istället erbjudande om att få med sig slaven Florens hem som ersättning. Hon är ett märkligt intelligent barn med en fäbless för att bära frun i husets avlagda skor. När hon kommer till Varks hushåll möter hon Lina, en inhemsk amerikan som arbetar som tjänare i huset; frun i huset, Rebekka, samt den enigmatiska Sorrow, som återfanns efter ett skeppsbrott.

Kommentarer

Jag måste erkänna att jag inte är något vidare på amerikansk historia. Särskilt inte den tidiga. I A Mercy målar Toni Morrison upp sextonhundratalets Nordamerika: en plats präglad av många konkurrerande kulturer och osäkra vägrar. Det är en farlig, tumultartad tid där livet inte är lätt för någon.

I centrum för berättelsen står fyra kvinnor som alla är beroende av män på olika sätt. Rebekka är en mail order bride som befinner sig långt ifrån släkt och som räknas som sin mans ägodel. Likaså kallas Lina för tjänare, men hon är i själva verket Jacobs egendom. Florens är klart konstaterad Jacobs egendom. Sorrow är beroende av mäns vänlighet, tack vare hennes egenheter. Tillsammans bildar de fyra kvinnorna ett slags familj medan Jacob är borta på handelsresor.

Alla kvinnorna har sina distinkta röster. Det tidigare nämnda beroendet av männen kanske förenar dem, men de är mer olika än lika ändå. Varje gång en ny röst tar vid tänker jag att den här, hon är den mest intressanta. I slutändan får jag dock ge mig och utnämna dem alla till de mest intressanta karaktärerna och mina favoriter.

Jag är mycket imponerad över hur Morrison har byggt upp A Mercy. Det är ett långsamt, nästan fragmentariskt berättelse där varje kvinnoöde passar in för att fånga helheten i berättelsen. Florens märkligt uppbyggda partier; meningarna som stör mig som udda, men som blir träffande och målande, blandas med det mer raka sätt som den övriga historien skildras på. I vanliga fall är det en dödssynd i mina ögon att blanda första person med tredje person, men Morrison får det att fungera.

A Mercy är en sinnrikt uppbyggd bok om en orolig tid i amerikansk historia och som får mig att känna mig som om jag nästan vore där, tillsammans med dessa fantastiska kvinnoröster.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på A Mercy av Toni Morrison

  1. Lottens Bokblogg skriver:

    Länge sen jag läste något av henne men jag minns att det var ett speciellt språk och att det krävdes en del eftertanke. Och så var det tänkvärt.

  2. Pingback: Månadsrapport: Januari 2014 » C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Kaosutmaningen 2.0 » C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Klassiska kvinnor » C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Klassiska kvinnor januari - Feministbiblioteket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.