A Monster Calls av Patrick Ness

Författare: Patrick Ness
Förlag: Walker Books (2015)
Antal sidor: 237 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

En natt vaknar Conor av att det står ett monster utanför hans fönster och kallar hans namn. Men det är inte det monster som förföljer Conor i drömmen som han har haft varje natt sedan hans mamma först blev sjuk. Sedan hon började behandlingarna som inte riktigt verkar fungerar. Monstret som väntar honom utanför fönstret är urgammalt och ursprungligt, en naturkraft. Vad det vill ha från Conor är det mest farliga som finns. Det vill ha sanningen.

Jag såg filmatiseringen av A Monster Calls tidigare i år och var måttligt imponerad. Efter att ha läst boken förstår jag inte hur den har kunnat vara så trogen sin förlaga, men ändå totalt missa känslan in boken. Detta är en berättelse om en pojke i en svår situation, som brottas med sina känslor och känner sorg och skuld och en djup, innerlig kärlek för sin mamma. En pojke som är ensam och bara vill bli sedd, oavsett av vem. Inte undra på att en mobbares uppmärksamhet och våld nästan blir något att se fram emot. Conor blir åtminstone sedd då.

A Monster Calls var egentligen en annan författares idé, men Siobhan Dowd hann gå bort i sin kamp mot bröstcancer innan hon kunde förverkliga den. Patrick Ness blev tillfrågad om han ville skriva berättelsen. Det kunde han, idén grep tag i honom, om han fick skriva den som sin egen och inte försöka imitera Dowd. Resultatet blev en förtrollande saga om hur komplex människan är. Hur ingen är riktigt god, inte riktigt ond, utan att vi alla har lite av varje av det i oss. I boken blir monstrets berättelsers budskap än tydligare i koppling till Conors situation.

A Monster Calls är en vacker, sorglig bok som fortfarande en tid efteråt ger mig tårar i ögonen och som får något att skälva inombords. Filmen gjorde verkligen inte denna berättelse rättvisa.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på A Monster Calls av Patrick Ness

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  2. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.