Agents of S.H.I.E.L.D., säsong 1

Kan innehålla spoilers för Marvels filmuniversum.

Skapare: Maurissa Tancharoen, 
Jed Whedon, Joss Whedon
Skådespelare: Clark Gregg, 
Ming-Na Wen, Chloe Bennet, 
Brett Dalton, Ian De Caestecker, 
Elizabeth Henstridge
Produktionsår: 2013
Säsong: 1
Antal avsnitt: 22
Längd: 939 minuter

Exempel på var den kan köpas i 
olika format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Phil Coulson är vid liv. Efter slaget om New York återupplivades han under oklara omständigheter och har nu fått lov av Fury att sätta ihop sitt eget S.H.I.E.L.D-team. Till det rekryterar han Melinda May, en legendomsusad agent som helst inte vill tillbaka i fältet; specialisten Grant Ward som helst jobbar ensam; samt forskarna Fitz och Simmons, som praktiskt taget sitter ihop med varandra. In på ett bananskal halkar hackaren Skye, vars förflutna är höljt i dunkel. Dessa osannolika personer blir snart ett sammansvetsat och effektivt team som kommer en hemlighet på spåren. Det tycks som om det finns en mäktig fiende som hotar hela S.H.I.E.L.D. som organisation.

Jag satt som klistrad när Agents of S.H.I.E.L.D. sändes för första gången på tv. Visst tyckte jag att första halvan av säsongen var lite seg och som jag avskydde det här försöket att tussa ihop Ward och Skye. Men nu när jag såg om första säsongen inser jag förvånat hur verkligt bra det är. Spänningen, humorn, kemin mellan de olika karaktärerna – allt sitter verkligen som en smäck. Jag har fruktansvärt roligt under min omtitt.

Överlag håller avsnitten i Agents of S.H.I.E.LD. oerhört hög klass. Det finns faktiskt bara ett avsnitt som jag tycker är dåligt och det kommer en bit in i säsongen. Yes Men centrerar kring en asgardisk fånge som har rymt och kan kontrollera män med sin blotta röst. Hennes mål är förstås världsherravälde. Anledningen till att jag inte gillar avsnittet är dels att det är skapligt heterosexistiskt (alla män är visst heterosexuella och ska falla för Lorelei; alla har denna inbyggda svaghet), men också sexistiskt eftersom Lorelei anspelar mycket på sin sexualitet när hon ska få männen att göra som hon vill. Det känns trött och oinspirerat.

Men annars, som sagt, är detta en high class act. Oavsett om det rör sig om de fristående fallavsnitten där de undersöker mystiska företeelser till de senare, mer sammanhängande avsnitten när hotet mot S.H.I.E.L.D. trappas upp. Det blir verkligen olidligt spännande i slutet av säsongen och jag tittar på fler avsnitt på raken än vad jag kanske borde göra. Kanske borde göra annat än titta på tv, liksom.

Men om du har missat Agents of S.H.I.E.L.D. så levererar Joss Whedon verkligen en serie värd att titta på: intressanta karaktär, rapp dialog och mycket spänning. Jag ska fortsatta mitt S.H.I.E.L.D-tittande framöver.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Agents of S.H.I.E.L.D., säsong 1

  1. Lena skriver:

    Den där skall jag se framöver.

  2. Pingback: Månadsrapport: Juli 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.