Ångest och politik av Emanu och Göran Greider

Författare: Emanu och Göran Greider
Illustratör: Emanu
Förlag: Bokförlaget ETC (2016)
Antal sidor: 96 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Emanuel Garnheim, mest känd som Emanu, är en svensk spelgrafiker som blev en vass satiriker. Han illustrerar Göran Greiders ledare i ETC och vi har nog alla sett någon av hans teckningar på sociala medier. Ångest och politik är hans första bok där några av hans bästa satirteckningar samlas.

Jag följer sedan flera år tillbaka Emanu på Facebook. När jag såg att Ångest och politik fanns på rean var det självklart att jag skulle ha den hemma i hyllan. Det som gör att jag tycker om Emanus satir är att han alltid sparkar uppåt, inte nedåt. Det är makthavarna som får sig en känga. Han pekar på det absurda i svensk politik och medierapportering med en vass och skarp blick. Många bilder är mycket träffsäkra, såsom den som visar att även om vägen kan tyckas lika lång så finns det olika hinder i vägen beroende på hudfärg. Eller bilden med trippelbestraffning där en ung kvinnas glädje över sitt körkort förbytts i rädsla och förvirring när hon anklagas för att leva på bidrag och sedan stjäla svenskars jobb…

Det enda som hindrar att Ångest och politik får full pott är det märkliga valet att inkludera Göran Greiders texter i det hela. Såsom Greider själv påpekar i förordet så klarar Emanus bilder oftast av att stå på egna ben. Så varför har de inte låtit dem göra det? Inte är heller de bilder som illustrerar texterna bland hans bästa, så det är ett val jag ställer mig ytterst frågande till. Visst att jag tycker att Greider har sina poänger ibland, och ibland håller jag inte alls med honom, men jag känner inte att det här är rätt forum för hans texter. Låt istället Emanu få den plats hans skickliga penna förtjänar.

Vill du läsa riktigt vass satir, då ska du läsa Ångest och politik. Men beroende på din inställning kan du skippa Greiders texter. De mer stjälper än hjälper.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.