Arkiv X, säsong 7

Recensionen kan innehålla spoilers för tidigare säsonger.

arkiv x säsong 7

Bildkälla: Discshop.

Skapare: Chris Carter
Skådespelare: David Duchovny, Gillian Andersson
Produktionsår: 1999-2000
Säsong: 7
Antal avsnitt: 22
Längd: 1064 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
DVD | CDON, Discshop

Sist vi såg agenterna Mulder och Scully hade ett utomjordiskt skepp strandats utanför Elfenbenskusten. Under sina undersökningar drabbades Mulder av en mystisk sjukdom. Nu står det klart att dess förlopp snabbt bryter ned honom och Scully står inför insikten att hennes partner är döende. Nyckeln till hans räddning står kanske att finna i det utomjordiska skeppet, men för att kunna lösa gåtan måste hon lämna Mulder och resa Afrika. Många skulle hellre se henne misslyckas än lyckas i sitt försök att rädda Mulder.

Jag såg säsong 6 hösten 2013 och har haft säsong 7 hemma lika länge, men av någon anledning har jag helt enkelt inte varit sugen att titta på Arkiv X. Trots att serien verkligen är en favorit. När jag nu till sist slog mig ned tog det inte lång stund för mig att komma in i serien igen, trots att jag hade glömt en del av det som hade hänt.

I säsong 6 började vissa av konspirationens trådar nystas upp och få sin lösning, vilket även fortsätter i denna säsong. Ett av de drivande mysterierna bakom serien, och främst Mulders drivkraft, får sin lösning på ett sätt som jag upplevde kändes passande, men som jag kan förstå att folk har invändningar mot. Det är skönt att få ett avslut där, eftersom jag främst inte följer serien för den stora övergripande storyn utan för de ensamstående briljanta avsnitt som serien är fylld av.

Säsongen bjuder på många starka avsnitt, såsom Hungry, där vi får följa avsnittet ur ett monsters synvinkel medan det kämpar mot sina drifter; The Goldberg Variation, där en man verkar vara världens mest tursamme till alla andras sällsamma otur; X-Cops, där Arkiv X möter Cops och driver med sig själv på ett alldeles förträffligt vis; samt Chimera, där hemmafruarnas bildsköna värld döljer mörka och oanade hemligheter.

Givetvis skulle det inte vara Arkiv X om det också inte bjöd på några riktiga kalkonavsnitt. Särdeles dåliga är Signs & Wonder, där en ormdyrkande kyrka blir föremål för Mulders och Scullys utredning, och First Person Shooter, där virtuell verklighet blir lite för verklig när spelarna blir mördade av ett av spelets avatarer. Det sistnämnda är en sådan röra att jag inte har en aning om hur manusförfattaren har tänkt sig att det skulle fungera.

David Duchovnys och Gillian Andersons kemi är starkare än någonsin och jag gillar hur karaktärerna har utvecklats genom seriens lopp. Särskilt befriande är det att Scully har blivit lite mindre skeptiker, även om hon fortfarande är förnuftets röst till Mulders entusiastiska tro. Säsongen balanserar den smala gränsen mellan mörker och humor på det sätt som bara Arkiv X kan.

Arkiv X sjunde säsong är minst lika stark som en av sina föregångare och jag ser fram emot att slänga mig över den åttonde säsongen framöver.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Arkiv X, säsong 7

 1. MissMagic skriver:

  Åh jag har sett alldeles för lite på arkiv X. Ville verkligen se igenom serien ordentligt från början. 🙂

 2. Lena skriver:

  Är så jättesugen att börja om med att kika på denna serien.

 3. Challizz skriver:

  Härligt att hitta lite bokrelaterade bloggar också och inte bara mode och utseende 🙂

  Kika gärna in på min blogg och följ mitt arbete med min första och väldigt viktiga bok, har precis börjat, men den här boken kommer vara nåt utöver det vanliga som berör oss alla! Arbetet med boken sker i samarbete med en journalist/fotograf utbildad väninna samt personer som upplevde det som vi skriver om! Författaryrket är min dröm och jag kommer kämpa till sista blodsdroppen för att nå mitt mål!
  Utöver detta skriver jag även om min kamp mot ätstörningen och hur jag kämpar mot att få ett bättre och friskare liv, där skrivandet är min räddning ur det mesta! 🙂

  Lämna gärna en hälsning och länka till era bloggar med! 🙂 Eller lämna mig en liten födelsedagshälsning så blir jag också glad! ^^

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.