Askfödd av Sabaa Tahir

askfödd

Författare: Sabaa Tahir
Originaltitel: An Ember in the Ashes
Översättning: Ylva Kempe
Serie: Askfödd, #1
Förlag: B. Wahlströms (2015)
Antal sidor: 540 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

Krigarnas imperium lade under sig De lärdas rike för hundratals år sedan. Intellekt slås i bojor och skönhet blir till ruiner. Landet är nu en värld av aska. Laia är Lärd. Hennes föräldrar är döda och nu är hon nära att förlora sin bror: han har fängslats för landsförräderi. I sin desperation gör hon ett ödesdigert avtal med motståndsrörelsen. Elias är den bästa studenten på militärskolan Blackcliff, men vill bara fly från skolan. Han är rädd för vad skolan kan förvandla honom till. Laias och Elias vägar korsas av en slump och deras öden är tätt sammanflätade.

Det var under bloggstafetten om Askfödd som jag fick upp ögonen för den. Annars hade jag inte hört talas om boken och jag måste säga att liknelsen till J. K. Rowling känns oerhört långsökt. (George R. R. Martin kan jag inte uttala mig om.) Trots att det är fantasy, så slår mig den självklara liknelsen Hungerspelen men det kan ju bara vara jag.

En sak är säkert att i Askfödd så bjuder Sabaa Tahir på ett gediget världsbygge. Parallellerna mellan Krigarnas imperium och Romarriket känns självklara, men ändå lyckas Tahir göra något eget av det hela. Människornas girighet har orsakat en stor del av världens förfall. Det är en brutal, trasig verklighet för alla inblandade i historien. Frihetslängtan på ett eller annat vis och i olika grad är något som förenar karaktärerna.

Vilka karaktärer sedan. Inte för att jag blir direkt störtförälskad i någon av karaktärerna i Askfödd, men jag gillar dem skarpt. Laia känns fräsch på det sätt att hon inte är modig, utan mest vill fly hela tiden. Däremot är det lite tröttsamt at hennes utseende är så viktigt. Elias är kanske den av huvudkaraktärerna jag känner mest för i och med hans rädsla att förvandlas till ett monster. Men det är de små rollerna som Kokerskan, Helene och Zac som jag skulle vilja se mer av.

Helenes storyline är också det största problemet jag har med Askfödd. Återigen läggs väldigt mycket fokus på hennes utseende. Dessutom beskrivs hon som en av Blackcliffs bästa elever och den enda kvinnliga, men hennes kompetens upplever jag som läsare inte att vi får se. Det blir mest att Elias ska rädda henne eller ordna beskydd åt henne, vilket kan bero att det är genom hans perspektiv som hon skildras och han är en produkt av ett väldigt patriarkalt samhälle. Jag skulle vilja se hennes perspektiv också, så att hon får komma till rätt.

Den obligatoriska instaloven och kärleksförvecklingarna viftar jag irriterat undan som om de vore flugor. De behövs inte. Inte. Ett. Dugg. Men om en ignorerar detta så måste jag säga att Askfödd har ett sjuhelsikes driv. Den fullständigt suger in läsaren som bara måste läsa ett kapitel till… ett kapitel till… och så sitter jag snopet där och har läst ut 500 sidor i ett nafs.

Askfödd bjuder på ett fantastiskt fint världsbygge och enormt driv. Kärlekshistorien kunde Tahir dock ha skippat.

Andra som har bloggat om Askfödd

Amandas bokbloggBokhusetBook Obsession; Books and KnittingDolas bokblogg; drawreadandtakeaphotoI Heart FantasyMaddes bokblogg; Marklars books; Mitt liv som MiimzNilmas bokhylla; Old Adult Reads Young Adult; Vettans böcker

Andra böcker i serien

Askfödd

eng. A Torch Against the Night

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Askfödd av Sabaa Tahir

 1. Maria skriver:

  Smånyfiken på boken. Fast det är lite trist med kompetenta kvinnor som inte får ta hand om sig själva. I det avseendet är Hungerspelen bättre.

 2. Vad roligt att du hittade boken genom bloggstafetten! Jag håller med om att den självklara liknelsen är Hungerspelen, då det var mycket fart och spänning. Jag är glad att kärlekshistorien inte tog så stor plats som jag förväntade mig att den skulle göra, jag tänkte nämligen att det nog skulle vara huvudfokus i boken.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Trots att kärlekshistorien inte tog så mycket plats, så blev jag irriterad på alla spår som lades ut. Självklart att Zac är förälskad i Helene. Självklart att Laia ska tvingas välja mellan två killar. Det kändes som om det gjordes mest för att det SKA göras inom genren.

 3. Pingback: Månadsrapport: Januari 2016 - C.R.M. Nilsson

 4. Pingback: Eli läser och skriver | Askfödd – Sabaa Tahir

 5. Pingback: An Ember in the Ashes av Sabaa Tahir | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.