Autostereogram av Jenny Jejlid

autostereogram

Betyg: ☆☆☆☆
Författare: Jenny Jejlid
Förlag: Hoi förlag (2013)
Antal sidor: 126 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så hemskt mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Beskrivning

Autostereogram är en novellsamling där verkligheten helt plötsligt kan vändas ut och in. En aspirerande författare får sitt verks svårighetsgrad ifrågasatt. Blåmärken är något en ska akta sig för. Sakta men säkert kan din identitet bli övertagen någon av någon annan. En morgon kan du ha vaknat upp och glömt hur det är att vara människa. Ett par borttappade skor kan få en man att helt tappa fotfästet i tillvaron. Vem är det som är galen egentligen?

Kommentarer

Baksidan beskriver Autostereogram som en bok som är till för nutidsmänniskan som vill dras in i en annan värld mellan två tunnelbanestationer. Nu finns det ingen tunnelbana där jag bor, men du hinner nog med ett par noveller när du väntar på bussen eller när du reser. De är av varierande längd, så hur många du hinner med på en resa bestämmer du själv.

Övergången från det vardagliga till det oväntade sker oftast krypande. Misstanken att den inneboende gästen försöker ta över ditt liv känns först absurd, men verkar alltmer sann. Ibland kommer det hastigt, såsom att du vaknar upp och märker att det finns en underlig man i ditt hem och han påstår att han är din man. Men alltid känns övergången naturlig och begriplig.

Jag gillar de kvicka vändningarna i språket. Det finns en underfundighet som kan få mig att skratta till. Eller åtminstone få mig att le. Då och då kommer jag fram till en formulering som jag måste dela med mig av. Så jag vänder mig om till närmaste person och läser upp den. Ibland läser jag upp hela noveller; de kortare.

Noveller brukar normalt sett vara något jag tar min tid med. Läser en i taget. Tar det hela i en lugn och sansad takt. Inte så mycket med Autostereogram. Det blir istället som en skål med smågodis där du plockar bit efter bit, och innan du vet ordet av är allt godis slut. Det är med andra ord en väldigt lättläst novellsamling och det är lätt hänt att börja sträckläsa.

För den vane eller ovane novelläsaren, är nog Autostereogram en bok väl värd att ha i väskan för att läsa på resande fot.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Autostereogram av Jenny Jejlid

  1. Lena skriver:

    Låter intressant!

  2. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2013 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.