Avblattefieringsprocessen av Zulmir Bečević

avblattefieringsprocessen

Författare: Zulmir Bečević
Förlag: Modernista (2014)
Antal sidor: 207 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

Alens pappa flydde från det forna Jugoslavien, men själv är Alen född och uppvuxen i Sverige. Han ser sig själv som svensk och talar bara svenska. Men så kommer Partiet till makten. Alen kallas till socialen och får då veta att han inte anses vara tillräckligt svensk, utan måste genomgå Avblattefieringsprocessen. Hur ska de förmå personer som Alen att bli svenskar på riktigt?

Vad innebär det att vara svensk på ”riktigt”? Är det, som den absurda lilla mannen påstår, att stå lugnt och tåligt i kö som gör en till svensk? Det känns som om detta förekommer i många länder. Är det att äta sill på midsommar? Blä. Är det att vara kristen? Ledsen, men jag tror att majoriteten av den svenska befolkningen inte identifierar sig som kristna. Avblattefieringsprocessen väcker många intressanta frågor att fundera kring.

Avblattefieringsprocessen är också en bok att bli upprörd över. Ett av de första stegen partiet genomför är att införa segregation på bussarna: svenskar och invandrare får inte sitta på samma platser i bussen. Det krävs bara lite historiekunskap för att se det sannolika i att detta skulle kunna hända igen och göra en arg. Det är inte bara ilska över att det möjligen skulle kunna se ut så här, utan också en känsla av empati över den förödmjukelse som Alen får utstå. Att tvinga någon att ställa sig i en kö, utan ärende, bara för att träna på att göra det är en värdelös övning.

Avblattefieringsprocessen känns otäckt trovärdig. Först det smygande med normaliseringen av rasismen och Partiet, sedan att Partiet kommer till makten. Då kan de göra mer blatanta saker, såsom att införa segregerade bussar. Avblattefieringsprocessen för att göra folk mer svenska utifrån ett luddigt koncept av vad det innebär att vara ”svensk.” Till sist kommer lägren.

Om nu Avblattefieringsprocessen är så tankeväckande, upprörande och trovärdig, vad är det som gör att den inte får full pott? Tja, själva hantverket, faktiskt. Som tonåring läste jag inte mycket ungdomsböcker, eftersom jag bland annat inte gillade det förenklade språket. Avblattefieringsprocessen lider av det. Sedan är inte bifigurerna lika vältecknade som Alen, som är väldigt levande, och ibland känns det som om händelserna inte har någon logiskt sammanhang.

Avblattefieringsprocessen är en tankeprovocerande och trovärdig bok, som känns väldigt aktuell idag. Tyvärr brister hantverket.

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Avblattefieringsprocessen av Zulmir Bečević

  1. Lottens bokblogg skriver:

    Trist, för konceptet låter intressant. Jag blir alltid irriterad när jag läser ungdomsböcker där man underskattar läsaren

  2. Pingback: Litteratur & Läslust | Ett modernt skolbibliotek

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.