Avklarad utmaning: Boktolvan

Utmaningen Boktolvan är ett sätt att äntligen stifta bekantskap med de där författarna som en länge har tänkt att en ska läsa. I år hade jag utmanat mig själv att läsa följande tolv författare (listan i kronologisk ordning för när jag har läst dem):

 1. Hotellet i hörnet av bitter och ljuv av Jamie Ford
 2. Brave New World av Aldous Huxley
 3. Matrosen & stjärnan av Jean Genet
 4. Märkta för livet av Emelie Schepp
 5. Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind
 6. Hur man botar en fanatiker av Amos Oz
 7. Trekant av Mian Lodalen
 8. The Stranger’s Child av Alan Hollinghurst
 9. Canada av Richard Ford
 10. Bröderna Karamazov av Fjodor Dostojevskij
 11. Mörka platser av Gillian Flynn
 12. Shakespeares hemlighet av Jennifer Lee Carrell

Min känsla efter den här utmaningen är att i år hade jag nog inte lyckats så bra när jag valde författare. En känsla som speglas av att snittbetyget för utmaningen ligger på 2,92. Det känns inte godkänt och jag hoppas att jag väljer bättre till nästa år.

Bäst bland dessa författare tyckte jag att Jean Genet; Therése Söderlind och Alan Hollinghurst var. Dessa tre kommer jag nog absolut läsa mer av, men Jean Genet är väl den som ligger bäst till eftersom jag har ytterligare tre olästa böcker av honom i hyllan.

Några författare blev ju klart godkända och som jag nog kan tänka mig att läsa mer av. Mian Lodalen har jag redan läst mer av, men är lite osäker på om det kommer bli ytterligare böcker utöver de två jag har läst. Emelie Schepp kommer jag nog läsa mer av, främst för att jag vill veta hur det går för Jana Berzelius. Amos Oz vill jag läsa något skönlitterärt av. Jag hade nog väntat mig mer av Gillian Flynn, men kommer kanske läsa mer av henne också. Även Aldous Huxley vill jag utforska vidare.

Sedan är det ju de som jag känner mig långtifrån sugen på att läsa något mer av. Jag föll inte alls för Jamie Fords bok, trots att den på pappret vore perfekt för mig. Richard Fords sätt att skriva gick inte riktigt ihop med mig och Fjodor Dostojevskij fick mig att vilja slita mitt hår. Men med Dostojevskij kommer jag nog inte undan, eftersom jag har Idioten i hyllan också. Däremot vet jag med säkerhet att jag inte kommer läsa mer av Jennifer Lee Carrell.

Nu blir det till skissbordet och försöka fila på de nästa 12 författare jag vill stifta bekantskap med.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på Avklarad utmaning: Boktolvan

 1. Monika skriver:

  Att välja ut de där tolv författarna till boktolvan är bland det roligaste jag vet 🙂 Ibland går det inte så bra, men det vet man ju inte förrän man har facit. Hoppas det blir bättre nästa år.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Ja, det är väldigt kul, men lite klurigt. Jag försöker blanda till det till nästa år, lite mer lättläst litteratur kanske för att se om jag fastnar för någon av de författarna. Det finns ju en del författare att vara nyfiken på 😉

 2. Lottens bokblogg skriver:

  Åh vad duktig du är 🙂
  Jag har en bit kvar… och då har jag ändå inte valt böcker bara författare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.