Bakom hennes ögon

Omslagsbild Bakom hennes ögon

Skapare: Steve Lightfoot
Skådespelare: Simona Brown, Eve Hewson, Tom Bateman
Produktionsår: 2021
Antal avsnitt: 6
Längd: 298 minuter

Louise är en ensamstående mamma som en dag träffar en man på en bar. De tar en drink tillsammans och hon är onekligen attraherad av honom. Men det visar sig att han är hennes nya chef. Hennes gifta, nya chef. Men Louise kan inte hjälpa att hon finner honom tilldragande eller att hans hustru Adele i sin ensamhet väcker vänskapliga känslor hos henne. När hon inleder en affär med David, dras hon alltmer in i deras underliga äktenskap. Något stämmer inte riktigt. Varför är David så kontrollerande mot Adele? Mot sin vilja dras Louise in i händelser som hon kanske hade mått bättre av att lämna därhän.

Bakom hennes ögon är en miniserie av Netflix som är baserad på en bok av Sara Pinborough, som jag inte har läst. Och efter det här kommer jag aldrig läsa den. Jag kände redan i första avsnittet att nej, det här är nog inget för mig. Inget ont om Simona Brown som skådespelare, men Louise är en oerhört tråkig karaktär. Och Bakom hennes ögon till en början en ganska ordinär psykologisk thriller.

Men jag blir lite motvilligt indragen i Bakom hennes ögon. Främst för att jag vill se om de tänker omstörta tropen med den psykotiska, manipulativa hustrun som håller mannen fången i äktenskapet. (Spoiler alert: det gör de inte. Sidospår: varför är vi som samhälle så fascinerade av äktenskap med manipulativa, psykotiska fruar när det är mäns våld mot kvinnor som är vanligare i verkligheten?) Men nu är det så här: boken marknadsförs på grund av sin tvist på slutet. Serien likaså. När jag har sett denna tvist önskar jag att jag kunde få tillbaka de fem timmar av mitt liv jag har slösat på detta dravel.

Kära läsare, jag vet att jag har pratat med er tidigare om kontraktet som uppstår mellan läsare och författare. Eller tittare och tv-serie. De förväntningar som byggs upp. De åtaganden man kan förvänta sig att författaren/manusförfattaren ska upprätthålla. Därför gör slutet i Bakom hennes ögon mig heligt förbannad. Jag tycker för att en tvist ska vara riktigt lyckad så ska det finnas tecken på det genom hela berättelsens lopp. Att helt ändra förutsättningarna i nästsista avsnittet för att kunna skapa denna tvist är både oärligt och att bryta det oskrivna kontraktet som finns mellan oss.

Skådespelarmässigt finns det inget att gnälla på vad det gäller Bakom hennes ögon. Louise är verkligen trist som karaktär, men Simona Brown är en skicklig skådespelare. Tom Bateman gör väl sitt bästa med det han får, vilket inte är mycket. Men Eve Hewson, som spelar Adele, åh, hon briljerar. Skulle jag bara bedöma på hennes skådespeleri så hade det varit en femma.

Men nu ska jag bedöma en helhet och Bakom hennes ögon håller inte måttet. Så om du står i valet och kvalet över att se denna serie… don’t. Just don’t.

Betyg 1 Gillade den inte!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Bakom hennes ögon

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.