Bara ett barn av Malin Persson Giolito

Omslagsbild Bara ett barn

Författare: Malin Persson Giolito
Serie: Sophia Weber, #1
Förlag: Månpocket (2018)
Antal sidor: 371 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

På ytan är Alex Andersson bara ytterligare ett problembarn som ideligen hamnar i nya slagsmål, har svårt att koncentrera sig i skolan och somnar på lektionerna. Inte säger han mycket och det lilla han säger är svordomar. Men en dag upptäcker hans lärare något som får henne att slå larm. Hon tror att hon förstår varför Alex har problem. Misstankarna tas på största allvar. Alex tvångsomhändertas av socialen och polisen inleder en brottsutredning för att ta reda på vem det är som har behandlat Alex så illa. Sophia Weber, delägare på en liten advokatbyrå, utses till Alex advokat att bevaka hans intressen.

Bara ett barn är en av Malin Persson Giolitos tidigare verk, och det märks. Det är en mer konventionell deckare/thriller som är ytterst förutsägbar. Förövaren är så självklar att det är frustrerande att ingen av karaktärerna tycks se det. Med tanke på att de jobbar inom rättsväsendet så känns det väldigt naivt och blåögt att det inte kan föreställa sig vem det är som misshandlar Alex och behandlar honom illa. Persson Giolito har dock ypperligt skildrat hur snedvridet det svenska rättssystemet kan fungera kring vårdnaden av barn vars föräldrar har hamnat snett i tillvaron.

Persson Giolito skriver dock väldigt trevligt med fina karaktärsteckningar i allmänhet. Porträttet av Alex i Bara ett barn blir dock tämligen ytligt. Det skulle ha varit intressant att komma honom lite närmare inpå livet. Historien blir också spretig med skildringen av Sophias vardagsliv, även om hennes relation till morfadern kröp obehagligt nära inpå min egen verklighet, och hennes relationer. Styckena skrivna ur förövarens synvinkel bidrar till känslan av spretighet och är väl inte fullt lika intressanta som resten av historien.

Bara ett barn är inte författarens bästa, men helt godkänd, om än förutsägbar, läsning.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Bara ett barn av Malin Persson Giolito

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.