Before the Coffee Gets Cold

Before the Coffee Gets Cold av Toshikazu Kawaguchi

Författare: Toshikazu Kawaguchi
Originaltitel: コーヒーが冷めないうちに
Översättare: Geoffrey Trousselot
Serie: Before the Coffee Gets Cold, #1
Förlag: Picador (2019)
Antal sidor: 213 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Någonstans i Tokyo ligger ett kafé. Här har man serverat noga bryggt kaffe i flera århundraden. Men kaféet erbjuder inte bara sina kunder utsökt kaffe, utan också en unik möjlighet: att kunna resa tillbaka i tiden. Men att resa till det förflutna är in riskfritt. Kunden måste sitta på en särskild stol, de får inte resa sig upp från den och de måste dricka upp kaffet innan det har blivit kallt för att kunna återvända till nutid.

Before the Coffee Gets Cold kom ut för första gången på japanska 2015, men hade något av en renässans på svenska bookstagram nyligen. Den består av fyra relativt fristående berättelser, som binds samman av kaféet som skådeplats och persongalleriet. Ursprungligen var det en pjäs.

Något som märks särskilt väl i den första berättelsen i Before the Coffee Gets Cold, The Lovers. Karaktärsporträtten blir tämligen ytliga och bygger på stereotyper. Dialogerna känns styltiga, som de repliker på scen de började som. Detta är skavanker som Toshikazu Kawaguchi lyckas få något sånär bukt med i de andra tre berättelserna. Men vad han inte riktigt kan komma till rätta med är de något gammalmodiga, men ändå rätt typiskt japanska, könsrollerna som präglar alla berättelserna.

Premissen för Before the Coffee Gets Cold är så fantasieggande att det lätt väcker höga förväntningar. Dessvärre ros det hela inte riktigt i land. Reglerna för tidsresandet utvecklas per berättelse och krånglar till det. Motsäger sig självt ibland. Det finns ändå något här: i berättelsen om ånger och vad man inte sagt eller gjort, som gör att boken ändå blir riktigt läsvärd.

Before the Coffee Gets Cold levde inte riktigt upp till mina förväntningar, men jag tyckte ändå riktigt bra om den.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Before the Coffee Gets Cold

Tales of the Café

Before Your Memory Fades

さよならも言えないうちに

やさしさを忘れぬうちに

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.