Beloved av Toni Morrison

Författare: Toni Morrison
Förlag: Vintage Books (1997)
Antal sidor: 288 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Alla vet att huset där Sethe och hennes dotter Denver bor är hemsökt. Denver växer upp som ett ensamt barn, men spöket håller henne sällskap. Spöket efter den lilla systern som inte fick leva, och som inte fick något namn annat än ordet ”Beloved” karvat i gravstenen. När Paul D, som var slav vid samma plantage som Sethe, dyker upp ställs hans vilja mot spökets med oanade konsekvenser. Beloved dog för sin mors händer och hon kommer att återvända för att kräva hämnd.

Beloved är löst inspirerad av verkliga händelser där en mamma mördade sitt barn när hennes tidigare ägare återkom för att hämta henne. Men Toni Morrison använder detta stoff för att berätta en vidare, och långt mer olycksbådande, historia om slaveriet och vad det gjorde med människor och kärleken. Är det tillåtet att älska barn som du har burit, när ingen anser dem vara dina? Den komplicerade föräldrakärleken åskådliggörs i en berättelse där slaveriets fruktansvärda grymhet skapar konsekvenser även när personerna har vunnit sin frihet.

Jag har inte orden för att göra Beloved rättvisa. Är detta en spökhistoria eller råkar två labila människor möta varandra och skapa en gemensam vanföreställning? I alla fall är detta en mycket suggestiv bok. Obehaget kommer krypande ut mellan raderna och nästlar sig in hos mig. Det är en bok jag tänker på konstant. Det är en bok om oändlig grymhet, men också om hopp och människoandens okuvlighet. Om psykologiska ärr som omöjligt kan läka, men som personerna måste lära sig leva med. Det är en bok som inte backar för något och som kräver allt av läsaren: att du bevittnar en av de mest fruktansvärda saker som människor har gjort mot andra människor.

Det kommer dröja länge innan jag glömmer Beloved. En del av mig är fortfarande kvar hos dem.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.