Blå av Maja Lunde

Omslagsbild Blå av Maja Lunde

Författare: Maja Lunde
Originaltitel: Blå
Översättare: Lotta Eklund
Serie: Klimatkvartetten, #2
Förlag: Natur och kultur (2019)
Antal sidor: 355 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Blå utspelar sig på två olika tidsplan. År 2017 återvänder snart 70-åriga Signe till sina barndomstrakter. Hon har ett uppdrag. När hon slutfört det, beger hon sig åter ut på havet. Ensamseglande, så som hon har varit i många år. Nu har hon en märklig last, som hon ska konfrontera mannen hon en gång älskade med. År 2041 har större delen av Sydeuropa dukat under för torkan. David är på flykt med sina lilla dotter genom ett land där vatten är en bristvara och de som har vatten inte gärna delar med sig till de som saknar. Han är inte van vid att vara ensam, men hoppas att återförenas med sin fru och deras bebis i ett flyktingläger. Allt kommer dock förändras för David och dottern när de hittar en segelbåt belägen långt upp på land.

För några år sedan läste jag Maja Lundes Binas historia och blev förtrollad. När jag fick syn på Blå på årets bokrea, var det en av de första böckerna jag lade till i min varukorg. Förälskelsen är inte lika stor denna gång, men finns likväl där. Jag tycker om Lundes fina, lågmälda sätt att röra sig mellan olika tidsplan och koppla samman dem.

Blå gör det dock inte lika snyggt som första delen i kvartetten. Berättelsen om Signe i vår mer omedelbara nutid och berättelsen om David i en inte alltför avlägsen framtid känns märkligt frikopplade från varandra. Det växlar vilken del jag tycker är mest intressant. Den om Signe och hennes kärlek som svek genom att göra henne besviken. Eller Davids flykt genom sitt land, undan bränder och torka, med ett okuvligt hopp om att återse de han har skiljts från.

Det enda de två tidsplanen i Blå har gemensamt är berättelsen om vatten. Vatten som alltid varit en betydande del av Signes liv. Vatten som David under stora delar av sitt liv tagit för givet, men som nu knappt finns att få tag på. Det är ett smart knep att skriva dystopi om ett så pass aktuellt ämne som klimatförändringar. Det gör att det känns realistiskt och som att det skulle kunna inträffa.

Blå är en lågmäld dystopi, som är otäckt just på grund av sin lågmäldhet och att det känns som om det faktiskt skulle kunna inträffa.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Binas historia (recension)

Blå

Przewalskis häst

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Blå av Maja Lunde

  1. Borde verkligen fortsätta med hennes böcker! Tyckte otroligt mycket om Binas historia.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag är riktigt sugen på att ge mig i kast med Przewalskis häst, som troligen handlar om utrotning av djur. Men jag har inte den hemma, så jag får ge mig till tåls. Hoppas den dyker upp på nästa års rea! 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: Juni 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  3. Pingback: Tisdagstrion: Blått - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.