Blodsväktaren av Tessa Gratton

blodsväktarenBetyg: ☆☆☆☆
Författare: Tessa Gratton
Originaltitel: The Blood Keeper
Översättare: Carina Jansson
Serie: Blood Journals, #2
Förlag: B. Wahlströms (2014)
Antal sidor: 399 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så hemskt mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Mab Prowd har vuxit upp på en ensligt belägen gård tillsammans med andra utövare och därmed har magi alltid känts lika naturligt som att andas för henne. Hon ser det som sin skyldighet att utöva och skydda magin, såsom Blodsväktaren har gjort i århundraden. Ute i naturen kan hon utöva sin magi med stolthet och glädje, utan risk att det blir bevittnat. Men en dag överskattar hon sin förmåga och väcker något till liv, större och mäktigare än hon kunnat ana. Och det får ett vittne: den unge mannen Will. Sedan dess är de båda bundna i en märklig kamp på liv och död.

Kommentarer

Blodsmagi var kanske inte en av förra årets favoriter, men det var ändå en bok jag tyckte bra om. Att den skulle få en uppföljare under 2014 var en glad nyhet och jag bestämde mig för att jag definitivt skulle läsa Blodsväktaren.

Det blir ett väldigt positivt återseende. Tessa Gratton har definitivt utvecklats och utnyttjar den berättarform hon trivs med på ett mycket bättre sätt. Liksom i den tidigare boken löper det två parallellhandlingar vid sidan av varandra och det är tydligare hur de hör ihop. De är båda väldigt spännande, även om jag är något mer intresserad av den berättelse som berättas med kursiv stil.

Liksom i föregående bok blir jag väldigt förtjust i huvudpersonerna. Will, som vet vad han inte vill men inte vad han vill, råkar snubbla in i en värld som han aldrig hade anat fanns. En värld som är lika naturlig för Mab som att andas. En värld där hon är drottning. Och jag gillar att Mab är komplex, att hon har skuggor i grått, att hon inte är helt och hållet vit och ren som snö som de flesta hjältinnor brukar vara.

Blodsväktaren är inte lika mörk som den föregående boken, utan lite ljusare. Det kommer kanske av att Gratton verkligen bygger ut från de magiska regler hon utvecklade tidigare och nu verkligen har hittat mytologin i böckerna. Kanske är det för att magin inte är lika hemlig och undangömd, utan en naturlig del av det rosa huset invånares liv.

De som fascinerades av Grattons debut kommer troligtvis tycka lika mycket om Blodsväktaren, där författaren verkligen utvecklar den värld hon har byggt upp och verkar börja finna sig själv som författare.

Tävla om Blodsväktaren

I lördags fyllde min blogg två år, två år av härligt, nördigt bokbloggande, och detta firas genom att ett exemplar av Blodsväktaren lottas ut. Läs mer om detaljerna i detta inlägg.

Andra böcker i serien

Blodsmagi (recension)

Crow Memory

Blodsväktaren

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Blodsväktaren av Tessa Gratton

  1. Lotten skriver:

    Jag var lite besviken på ettan men jag har ändå lust att läsa den här 🙂

  2. Carro skriver:

    Jag tyckte också att författaren har utvecklats positivt och precis som du gillade jag den kursiva berättelsen mer.

  3. Pingback: Blodsmagi: Rysligt med blodig magi » C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Månadsrapport: Januari 2014 » C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Veckans skörd #57 » C.R.M. Nilsson

  6. Pingback: Utlottning! » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.