Bokåret 2012 i enkätform

Jag hittade den här hos Monika och tänkte att jag skulle fylla i den lite hastigt och lustig.

Vilken var den bästa boken du läste 2012?

Ni vet ju hur jag är: kan inte välja en! De här var de nio böcker jag tyckte bäst om 2012:

  1. Fragment av Marilyn Monroe
  2. Hello Kitty måste dö av Angela S. Choi
  3. Kärleken (Torka aldrig tårar utan handskar 1) av Jonas Gardell
  4. The Song of Achilles av Madeline Miller
  5. En man som heter Ove av Fredrik Backman
  6. Varför vara lycklig när du kan vara normal? av Jeanette Winterson
  7. Frost av Maggie Stiefvater
  8. Kaninhjärta av Christin Ljungqvist
  9. Affinity av Sarah Waters

En bok du längtat efter och trodde du skulle älska men inte gjorde?

Längtat och längtat, jag visste inte att Lament av Maggie Stiefvater existerade förrän jag köpte den. Men jag kan inte komma på något annat exempel. Jag trodde verkligen att jag skulle älska den, men det blev platt fall.

Mest överraskande på ett positivt sätt 2012?

Jag blev väldigt positivt överraskad av Frost av Maggie Stiefvater. Det var en bok som jag köpte på impuls, men som jag senare inte trodde att jag skulle gilla. Särskilt inte som om folk beskrev det som ”flicka blir kär i varg”. Tji fick  jag när jag började läsa och sedan låg och sträckläste en hel kväll.

Vilken bok rekommenderade du till flest människor 2012?

Det var nog inte en bok jag faktiskt läste 2012, utan det var nog Vintergatan går genom magen av Jeanette Winterson.

Bästa bokserien du upptäckte 2012?

Torka aldrig tårar utan handskar kommer väl på plats nummer 1 och jag vill hemskt gärna läsa de övriga delarna i serien.

Även The Wolves of Mercy Falls är en serie som jag blev väldigt förtjust i.

Nya favoritförfattare som du upptäckte 2012?

Jag tror alla ser vart det barkar hän, men jag skriver väl ut det: Maggie Stiefvater. Efter att ha hittat Frost begagnat, har jag nu läst större delen av hennes produktion. Det känns som om det var länge sedan jag blev så till mig över en ny författare.

Den bästa boken utanför din comfort zone eller som var en ny genre för dig?

Mullvaden av John le Carré. Svenskan sviker mig för stunden, but I’m very fond of it. Spionromaner brukar annars inte vara något för mig, men den här tyckte jag bra mycket om och kan tänka mig att läsa om flera gånger.

Mest spännande bladvändare 2012?

Kaninhjärta av Christin Ljungqvist, tror jag.

Bästa skräckisen 2012?

Kaninhjärta av Christin Ljungqvist, tror jag. Det finns en krypande sinnesstämning av att saker är på väg att gå käpprakt åt helvete som gjorde att jag inte ville lägga boken ifrån mig när jag läste den.

Också i visst mått Affinity av Sarah Waters, om jag får kalla den skräck. Återigen så fanns det en obehaglig sinnesstämning i den som gjorde att jag tycker att den kan klassas som skräck.

Hur många böcker läste du 2012?

91 stycken, vilket var elva mer än jag hade utmanat mig själv att läsa. Jag är riktigt nöjd med det.

En bok du läste 2012 som du troligen kommer läsa om under nästa år?

Kärleken, kanske. Jag kan tänka mig att läsa om En man som heter Ove också.

Favoritomslag 2012?

Jag är väldigt förtjust omslaget på Frost:

Frost

Överlag tycker jag att Maggie Stiefvaters böcker har så fina omslag, men Frost är nog min favorit.

Mest minnesvärda karaktär 2012?

Ove från Fredrik Backmans En man som heter Ove. Att man skulle gå och bli så förtjust i en gammal sur och tvär gubbe, men Ove är definitivt en ny favoritkaraktär.

Vackrast skrivna boken som du läst 2012?

Jag tyckte att The Song of Achilles var väldigt vackert skriven. Dessutom lyckades Madeline Miller förvandla en av litteraturens mest osympatiska karaktärer i mina ögon, Achilles, till en karaktär jag faktiskt tyckte om.

Även Frost är en sådan bok som jag tycker är helt underbart vackert skrivet.

En bok som gjorde starkt intryck på dig?

Fragment av Marilyn Monroe läste jag i början av 2012 och var en av de böcker jag pratade mest om då. Jag blev helt tagen av henne. I viss mån kan man kanske påstå att jag blev lite förälskad. Men jag blev också väldigt ledsen över att hon led så mycket under sitt liv.

En annan bok är ju definitivt Kärleken av Jonas Gardell. Alla karaktärerna är så mänskliga och varma. Det finns flera ställen där jag grät.

Den tredje boken jag tänker nämna är En man som heter Ove, som nästan fick mig att börja stortjuta offentligt. Ove är verkligen en karaktär jag kände med.

En bok du inte kan fatta att du väntade så länge med?

Vårmåne av Bette Bao Lord är en bok som jag nog har haft sedan högstadiet/gymnasiet och inte läst. När jag nu läste den kunde jag inte förstå varför jag inte hade läst den tidigare.

Favoritcitat från en bok du läst 2012?

Jag har ett par favoritcitat från Varför vara lycklig när du kan vara normal? men det här är nog mitt favoritcitat från den då det speglar så väl relationen mellan Jeanette och Mrs Winterson:

Min mors ögon var som kalla stjärnor. Hon tillhörde en annan himmel.

Jag gillar även följande citat från Jonas Gardells Kärleken därför att det är en känslomässig spark för mig:

När han går in i dödskampens sista skede, och han helt slutar äta och dricka, tar det honom ändå tolv dygn att dö.

Tolv dygn innan hans envisa hjärta slutar slå.

Kortaste och längsta boken du läst 2012?

Jag tror att den kortaste var Fornnordisk mytologi enligt Eddans lärdomsdikter av Lars Magnar Enokssen på sina 153 sidor, och den längsta var definitivt Marion Zimmer Bradleys Avalons dimmor på 945 sidor.

Favoritförhållande från en bok du läste 2012?

Sam och Grace från Maggie Stiefvaters The Wolves of Mercy Falls. De var så fina människor båda två.

Jag vet inte om det gills, eftersom de inte blev ett par i Kärleken, men Rasmus och Benjamins förhållande kommer nog att vara ett av mina favoriter väldigt länge.

Favoritbok du läste 2012 av en författare du har läst andra böcker av?

Kärleken av Jonas Gardell. Jag blev alldeles tagen av den.

Bästa bok du läst endast för att du fick tipset från någon annan?

Jag tror att det skulle vara Hello Kitty måste dö av Angela S. Choi, ett tips som jag fick av bloggbohemen.

Ny favoritblogg du upptäckte 2012?

Jag upptäckte de flesta av bloggarna jag följer under 2012, men ett par favoriter är Bokföring enligt Monika; Lottens Bokblogg; How Hollow Heart and Full; Boktjuven och Bokskadad.

Favoritrecension du skrev 2012?

En av de recensioner jag tyckte var roligast att skriva var nog den av The Casual Vacancy av J. K. Rowling.

Bästa event du besökte 2012?

Gick inte på några event.

Mest populära inlägget på din blogg 2012?

Jag tror att det är min recension av Det röda fältet. Det är fortfarande den recension som genererar mest besökare.

En bok du inte läste 2012 som du kommer prioritera 2013?

Before I Go To Sleep av S. J. Watson var en bok jag köpte i augusti 2012 och som jag tänkte läsa i den månaden. Alla andra böcker som jag köpte samtidigt har blivit lästa, men inte Before I Go To Sleep. Därför inkluderade jag den i årets boktolva och hoppas att den ska bli läst.

En bok du ser fram emot?

Jag ser fram emot ganska mycket böcker i år. Dels är det ju fortsättningen på Torka aldrig tårar utan handskar, men även Requiem av Maggie Stiefvater (sista delen i Books of Faerie), Fågelbarn av Christin Ljungqvist och Backmans nya.

 

ps. Om du har missat det så har jag just nu en utlottning här på bloggen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på Bokåret 2012 i enkätform

 1. Jag gick heller inte på något event 2012. Jag bor alldeles för långt ifrån sådant, tror jag.

 2. Monika skriver:

  Jag tycker det känns bra att du har med Kaninhjärta på så många ställen. Den ska jag läsa snart 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.