Bokbloggsjerka: Var ska boken utspela sig?

BokbloggsjerkaVeckans jerkafråga lyder: Om du skulle skriva en bok skulle den i så fall utspela sig:

 • i en stad?
 • på landet?
 • på en fiktiv plats?
 • på havet?
 • i framtiden?
 • i det förflutna?
 • i nuet?
 • i Sverige eller utomlands?
 • annat?

Den första bok som jag skrev utspelade sig dels i ett fantasyland, dels på en isolerad magisk ö mitt i ingenstans. Det är en bok jag tänker återvända till och skriva om, eftersom jag gillar grundhistorien i det hela. Men det märks att det är det första jag någonsin skrev.

Allt annat jag har skrivit sedan dess har utspelat sig i städer. Den ena i en brittisk hamnstad, de andra i Tokyo (okej, för att vara rättvis så utspelar sig en av dem minst lika mycket i Milano som i Tokyo). Jag har aldrig skrivit något som utspelar sig i Sverige, men det är tänkt att det ska bli ändring på när jag drar igång med nästa projekt någon gång i framtiden. Då tänkte jag låta boken utspela sig i min hemstad. Ska bli lite kul att föreställa sig var hämndlystna gudinnor och udda hjältar ska ta sig till i min stad…

Men som alltid när jag skriver kommer det nog bli en fiktiv version av en verklig plats. Jag har aldrig varit i Tokyo eller Milano och även om Google Maps är väldigt bra för känslan att vandra runt i Tokyo, så slår det nog inte upplevelsen av att vara där. Jag tycker om att ta avstamp i verkligheten och sedan förvrida den lite för att passa mina syften.

Oftast skriver jag i nutid, men den som utspelar sig i en brittisk hamnstad utspelar sig under början av 1800-talet.

Tack, Annika, för den här frågan. Det gör att när jag väl blir tillräckligt kry så kommer jag nog sätta mig och arbeta på ett andra utkast av min ena bok.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

30 svar på Bokbloggsjerka: Var ska boken utspela sig?

 1. Ewa K skriver:

  Tycker också att detta var en fråga som stimulerade. Spännande tanke med en fiktiv version på en verklig plats. Den boken vill jag gärna läsa.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   För mig blir det ofta så att jag förvrider lite. Jag skrev till exempel en novell i år som utspelade sig i en stuga vid havet som vi hade hyrt, men jag plockade bort alla hus som låg runt omkring och flyttade dit ett träd som jag hade sätt på vägen ned till Skåne. För mig är målet inte att skildra verkligheten exakt som den är, utan jag tar mig lite konstnärliga friheter.

 2. Liselotte skriver:

  Jag tror jag skulle gilla din bok som utspelar sig i en brittisk hamnstad på 1800-talet, låter som min typ av roman 🙂

 3. Kul med böcker som inte utspelar sig i ”kända trakter”, men researchen tycker jag kan vara lite krävande då. Är nog lite skrivlat 😉

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det beror nog på, gällande researchen. När jag skrev böckerna i Tokyo läste jag mycket om Japans historia och kultur, vilket jag sedan tidigare har haft intresse av så jag hade redan en del i bagaget. Jag har också tragglat mig igenom en hel del rapporter om deras polis och deras rättssystem. Men jag tror det gäller att göra en avvägning – hur mycket research behövs? Det skulle garanterat gå att göra mer än jag har gjort, men det kommer alltid vara någon som kan mer än mig som läser min bok och som hittar alla mina fel. Det går inte att komma ifrån.

 4. Lena skriver:

  Absolut en kul fråga. Man känner sig allt inspirerad att sätta sig och kika på sina skrivprojekt!!

 5. Det låter som du har spännande skrivarplaner för framtiden 🙂

 6. Gia - Bokfrossa skriver:

  Vad roligt det är att se hur många som faktiskt redan har saker på gång 🙂

 7. Carro skriver:

  Att utgå från sin hemstad tror jag att det är flera författare som gör 🙂

 8. Sara Pepparkaka skriver:

  Man får väl bara önska trevligt skrivande!

 9. Monika skriver:

  Tokyo låter ju som en utmaning att skriva om när man aldrig varit där 🙂 Jag tror säkert att du lyckas med dina skrivprojekt!

 10. Härligt vilka hjälpredor det finns för författare nuförtiden, googlemaps 🙂 Nackdelen är väl att man får mindre anledning att besöka dem och vem skulle inte vilja se Tokyo?

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Om jag hade råd, skulle jag åka till Tokyo in a heartbeat. Google Maps gör ju att du får känsla för hur det ser ut, men inte hur det luktar och hur folk beter sig, vilka ställen som är populära, och så vidare. Det blir ju bara ett sinne som blir tillfredsställt via datorn.

 11. Snabbmakaroner skriver:

  Jag tänker mig att det är både svårare och lättare att skriva om staden man lever i. Lättare för att man kan den, men svårare för att den kanske inte inspirerar på samma sätt …

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag kan ju bara tala för mig själv, men jag har vetat i ungefär tre år att jag vill att boken ska utspela sig här. Så när jag går runt i staden har jag börjat försöka se den ur karaktärernas ögon och tycker att det är rätt inspirerande 🙂

 12. Mia Eggimann skriver:

  Låter spännande, hoppas få läsa dina böcker någon gång.
  Mia

 13. Visst var det en inspirerande fråga. Google maps låter som ett superbra sätt att skaffa sig känsla om man inte varit där. Brukar använda det för att hitta men har inte tänkt på att man kan göra det av den här anledningen.Tack för tipset!

 14. Freja skriver:

  Så många spännande historior som verkar leva inom dig! själv gav jag upp de försök jag gjorde under mina tidiga 20 när jag insåg att jag själv aldrig skulle vilja läsa mina böcker…

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Tyvärr inte lika många som när jag var yngre, men jag skulle säga att det plaskar omkring en del historier i skallen 🙂

   Jag tror nog du var för hård mot dig själv. En brukar vara det i tjugoårsåldern (säger jag som om jag vore äldre än tidiga 20).

 15. Anna A skriver:

  Nu blir jag ju väldigt nyfiken på att läsa alla dina böcker 🙂 Stor respekt att du faktiskt omvandlar idé till skriven text. Hoppas jag kommer så långt någon gång jag med.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag hoppas att du kommer att få läsa dem en dag – jag drömmer om utgivning 🙂

   Mitt tips är att du helt enkelt skriver. Det första kommer att bli dåligt, men du lär dig under vägen. Åtminstone har jag gjort det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.