Bokbloggsjerka: Är titeln viktig?

BokbloggsjerkaStrax ska jag ta på mig mysstassen och krypa ned under x antal filtar med Fågelbarn. Nyhemkommen från tentan (som gick rätt skapligt) så ser jag fram emot en pluggfri helg. Finns det bättre sätt att fira än med en bra bok och en fredagsjerka? Annika ställer denna vecka denna fråga: Att bokomslaget är viktigt för många har jag förstått, men hur viktig anser du att bokens titel är?

Oerhört viktig. Det är bara ett fåtal böcker som står med framsidan utåt och som en kan se omslaget på. Därför blir omslaget mindre viktigt. Istället är det en snärtig titel på bokryggen som måste fånga min uppmärksamhet och få mig att plocka ut boken från hyllan. Sedan är det ju givetvis så att baksidan måste sälja in boken hos mig, men titeln är det som väcker min uppmärksamhet.

Fast det har hänt en och annan gång att jag nästan bara har införskaffat en bok för titelns skull (Hello Kitty måste dö; Du kanske inte vet det men Döden spelar faktiskt inte handboll etcetera).

Sammanfattningsvis kan vi väl säga att jag tycker att titeln är oerhört viktig eftersom det är den som måste fånga min uppmärksamhet.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

34 svar på Bokbloggsjerka: Är titeln viktig?

 1. Lena skriver:

  Titeln vacker ofta intresse!

 2. Sara Pepparkaka skriver:

  Ja just det ja, ”Hello Kitty måste dö” är ju en sån där fantastisk titel. Trots det har jag inte läst boken än..

 3. Lottens Bokblogg skriver:

  För Hello Kitty måste dö var det verkligen titeln! Sen är ju omslaget ett sådant jag minns (jag som aldrig annars minns sådana…).
  Kul att det känns bra efter tentan, och det kan ju inte finnas en bättre belöning än att läsa en bok 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det var det ju verkligen 🙂 Och omslaget är verkligen minnesvärt det också.

   Det känns så skönt att ha den avklarad. Och ännu skönare att ha en helg där jag kan ta mig all lästid jag vill och hinner 🙂

 4. 23minuter skriver:

  Hello Kitty måste dö, det är verkligen en klockren titel! Det låter förresten jätte skönt med att avsluta veckan med en bok, jag hoppas att du får en mysig helg 🙂

 5. Carro skriver:

  Har inte läst böckerna du nämner men de väcker helt klart uppmärksamhet 🙂

 6. Ewa K skriver:

  Helt överens… Hur skulle en bok utan titel vara? Finns den ens?

 7. Ewelina skriver:

  En bra titel kan väcka min nyfikenhet och mitt intresse, men för mig så är nog baksidetexten det viktigaste 🙂

 8. Samma här, en titel gör mig nyfiken, sen får baksidetexten avgöra om det är en bok jag vill läsa eller inte 🙂

 9. Det är absolut sant! Det är oftast ryggen vi först ser i en bokaffär i alla fall och då är titeln viktig.

 10. Monika skriver:

  Jag är sällan på ställen där jag bara ser bokryggarna (förutom hemma då, men här vet jag ju vad böckerna handlar om) så jag kan nog inte säga att titeln spelar någon större roll. Såvida den inte innehåller något av mina trigger-ord 🙂

 11. Mia Eggimann skriver:

  Jag köper mina böcker på nätet och då får man se hela boken. Själv tycker jag det är en kombo av titel, form, omslag och innehåll.
  Ofta hör man talas om böcker innan på bloggar och sånt, jag skulle varken köpt Kaninhjärta eller Fågelbarn annars.
  Mia

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Som jag skrev till Monika där uppe så blir det mycket att jag köper i second handbutik eller att jag spanar in böcker i fysisk bokhandel innan jag köper dem på nätet, då blir det ju att en ser ryggarna först i allmänhet 🙂

 12. Kajsas bokblogg skriver:

  Håller med dig helt! Hello Kitty måste dö är ju verkligen en titel som fångar ens uppmärksamhet. Sen att boken är knallrosa också försämrar inte läget.

 13. Ibland är det lite svårt att veta exakt vad det var som fick en att ta upp en bok men inte en annan. Men tittar man igenom ryggarna så blir det ju nästan 100% titeln. Bra poäng. Det gör också jag ibland, men tänkte inte ens på det.

 14. De gånger man bara ser bokens rygg är titeln helt klart avgörande för om man tar fram boken, annar tycker jag att det är en komnination av titel, omslag och baksidetext.

  Nu har jag dragit en vinnare i tävlingen: http://forfattardrommar.se/2013/04/20/och-vinnaren-ar/

 15. bloggbohemen skriver:

  Jag håller med dig! 🙂

 16. KajsaLisa skriver:

  Har inte sett den boken, men hade jag stött på en bok som heter Hello Kitty måste dö hade jag köpt den, fantastisk titel.

 17. Henrik Johansson skriver:

  Jag läser mest efter författaren och inte efter boken, så att säga, så titeln är inte så viktig för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.