Bokbloggsjerka: Bad guys and bad girls

BokbloggsjerkaDenna soliga fredagsförmiddag är jag trött som ett ägg, därför att jag klarade knappt av att lägga ifrån mig Jellicoe Road i gårkväll. Förhoppningsvis klarar jag av att skriva ett vettigt svar på veckans jerka även om jag inte är helt mentalt närvarande. Frågan lyder denna gång: Vilken ”bad guy/girl” tycker du bäst om och varför?

Just nu är jag väldigt fascinerad av Javert, som är en av de främsta antagonisterna i Les Misérables. Detta för att jag egentligen inte upplever honom som en bad guy, utan att han bara gör sitt jobb – om något övernitiskt. Teknisk sett har Javert inte helt fel, men det är väl ändå självklart att läsaren hejar på Valjean.

När jag läste Harry Potter så tyckte jag väldigt mycket om Draco Malfoy. Jag upplever honom som en bortskämd snorunge som har blivit indoktrinerad av sin pappa, men som aldrig riktigt har förstått vad det är han ger sig in på. Jag tycker att de senare böckernas skildring av Malfoy-familjen är väldigt intressant.

Men min absoluta favorit är nog Severus Snape. När jag först började läsa böckerna avskydde jag honom, men efter ett par omläsningar ändrade jag mig. Det var något som inte riktigt stämde och jag fick rätt i slutet av serien. Snape är ju egentligen inte en bad guy, utan en bad guy som visar sig var en good guy, så det kanske inte är riktigt rätt svar. Men det får bli så ändå.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

36 svar på Bokbloggsjerka: Bad guys and bad girls

  1. Monika skriver:

    Jag fattar egentligen inte hur jag kunde glömma Snape 🙂

  2. Snape är verkligen en bra karaktär, både när man tror att han är ond och när man sen inser att det kanske inte alls stämmer.

  3. Ewa K skriver:

    Snape är en verkligt komplicerad karaktär. Draco tillhör också gruppen spännande varelser.

  4. Sara Pepparkaka skriver:

    Javert var en fin idé till svar. Men nu har jag inte läst boken, bara sett filmen (oerhört ovanligt när det gäller mig!).

  5. Sanna skriver:

    Det gillade jag med Harry-serien, karaktärerna började som ensidiga barnboksfigurer men fick djup och dimensioner. Men Draco tycker jag är jobbig, det är för mycket mobbare i honom. Snape däremot skulle jag gärna försöka bjuda ut på en öl.

  6. Snape verkar vara ett populärt svar. Honom tänkte jag inte ens på… knasigt nog.

  7. Gabriella skriver:

    Kul att så många väljer Snape. Själv har jag inte läst Harry Potter böckerna (ja jag vet, bra boknörd) eftersom jag har lite av en spärr när det kommer till att läsa böcker som alla pratar om, haha… Men filmerna har jag sett och jag kan förstå att man fastnar för honom. Men Draco är jag inte glad i. Ser honom som en bortskämd snorunge, precis som du sa, och dessutom en mobbare. Men han kanske framställs bättre i böckerna, så det finns något som gör att man fastnar för honom 🙂

  8. Gia - Bokfrossa skriver:

    Kul att du nämnde Malfoyfamiljen. När jag läste böckerna första gången var jag mest irriterad på dem men när jag läste om dem för ett tag sedan hade jag ändrat mig och upptäckte att jag tyckte att de var mycket mer intressanta än vad jag mindes.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      De blir ju alltmer intressanta under seriens lopp. För min del tror jag att en stor del beror på Narcissa, som ger ett ökat djup till dem när hon utvecklas till en mer fullfjädrad karaktär.

  9. bloggbohemen skriver:

    Draco Malfoy – honom gillar jag verkligen inte. Bra val av bad guy. 🙂

  10. Helenas bokhylla skriver:

    Snape är en intressant karaktär just eftersom man inte riktigt vet om han är ond eller god egentligen.

  11. Håller med om Snape, framför allt när Alan Rickman spelar honom 🙂 Draco har jag aldrig haft mycket över för, men kan förstå att han blev som han blev när han växte upp i den familjen.

  12. 23minuter skriver:

    Jag har bara sett filmen Les Misérables men fastnade också för Javert, han skulle vara ond men jag uppfattade ändå honom som om han handlade gott utifrån hans principer. Jag gillar sådana komplexa karaktärer 🙂

  13. Lottens Bokblogg skriver:

    Både Draco och Snape visar sig ju ha flera sidor och det gillar jag

  14. Mia Eggimann skriver:

    Snape är ett bra exempel. Men den ljusa killen Draco han var bara för mycket.
    Mia

  15. Carro skriver:

    Snape är en storfavorit hos mig också! 🙂

  16. Freja skriver:

    Svår fråga tycker jag, den måste jag fundera på ett tag… Jag har inte läst Harry Potter, men jag vet att familjen är rätt förtjusta i just Snipe!

  17. Så härligt att fastna i en bok som man inte kan lägga undan på kvällen, nästan så att det är värt tröttheten som följer dagen därpå.

    Håller också på med Jellicoe road nu, gillar den men har inte blivit fullt så såld som jag trodde att jag skulle bli. Ligger på sidan 280, får se om bitarna faller på plats för mig nu i slutet 🙂

  18. Linda skriver:

    Draco var en bra val tycker jag:). Dracos mamma kanske kan vara en bad girl?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.