Bokbloggsjerka: Betygsättning

Bokbloggsjerka

Fredagen innan högskoleprovet och jag tar en paus från pluggandet för att fundera igenom ett svar till denna veckas jerka. Denna vecka undrar Annika kring betygsättande: Betygsätter du böcker? Varför/varför inte?

Ja, jag betygsätter de böcker jag läser annat än i ett fåtal fall då jag inte vill betygssätta av paranoia för att en del människor i min närhet ska övertolka innebörden av detta.

Jag är rädd för att jag inte har en specifik anledning till att jag betygssätter. Det är mest en rest jag har fört med mig från när jag skrev om böcker i min personliga Livejournal och som ursprungligen härrör från Goodreads. Den som är användare på Goodreads märker att jag har knyckt betygssystemet rakt av därifrån. Jag överväger att ändra formuleringarna, dock. Ibland ger jag en 3:a fastän jag inte gillade boken, därför att den var så pass bra skriven.

Jag tror Monika formulerade det rätt bra i sitt inlägg om varför ett betyg ibland kan vara nödvändigt. Då jag ibland kan haka upp mig på detaljer som inte är bra blir ett betyg en indikator på helhetsupplevelsen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

26 svar på Bokbloggsjerka: Betygsättning

  1. Monika skriver:

    Det jag egentligen tyckte var svårast med betygen var att bestämma skalan 🙂

  2. Jag har jättesvårt med betyg så jag har skippat det

  3. Henrik Johansson skriver:

    Jag tänker nog att för mig hade det känts orättvist och missvisande vilket betyg jag än satt, så jag sätter inte betyg.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Det enda missvisande som det kan bli för mig är att mina kriterier för betyget är flytande och grundar sig på känslor. Jag är just nu mycket hårdare än vad jag var i somras, vilket blir lite orättvist för de böcker jag läser just nu.

  4. Erica skriver:

    Jag tror att mina kriterier är lite flytande, jag går nog mycket på den känsla boken gett mig. Precis som Monika skriver, upplevelsen som helhet. Och visst kan en inte så bra bok vara välskriven. Den handlar ju ändå om smak, och smak är ju onekligen subjektivt.

  5. Lotten skriver:

    Jag började med en 1-5 skala men snart så räckte inte den märkte jag. Har inte använt goodreads faktiskt, även om jag registrerat mig där…

  6. Lena skriver:

    Det är ju en smaksak om man vill betygsätta eller ej och det finns säker många olika anledningar till varför man gör på det ena eller andra sättet.

  7. Elen skriver:

    Jag började med betygssättningen av böcker (1-5) långt innan jag upptäckte att det fanns en bokvärld på nätet. Men när jag gick med på goodreads förskjöts min skala lite för att passa med deras. På’t ungefär. Ju mer jag läser och desto fler böcker jag sätter betyg på, desto säkrare blir jag på vilket betyg jag ska ge och har kommit på att jag återigen avviker från goodreads.
    Eeh, blev det här en meningsfull kommentar? Jag tvivlar. Hoppas pluggeriet går bra! 🙂

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Definitivt en meningsfull kommentar 🙂 Förstår definitivt vad du menar. Det blir lättare med tiden att hitta vad det är att veta vad det är som du värdesätter i en bok.

      Det gick bra. Resultatet det ledde till var varken bra eller dåligt.

  8. Chicken skriver:

    oftast kan det vara en personlighetsnåja :P.. för mig är det för att jag älskar listor! och listor och betyg går nog hand it hand på något sätt.

  9. Linda skriver:

    Gör samma som du med Goodreads.

  10. bloggbohemen skriver:

    Jag har valt att helt hoppa över det där med betyg. Har i ärlighetens namn inte ens tänkt tanken på att göra det när det kommer till lästa böcker.

  11. Det verkar råda delade meningar om att sätta betyg eller ej… Själv hör jag till dem som inte gör det. Hoppas högskoleprovet går bra! 🙂

  12. [Anna] skriver:

    Jag tyckte oxå om Monicas beskrivning om betyg 🙂

  13. Bera skriver:

    Oavsett vilket system man använder så finns det inbyggda problem, t.ex. behöves det helt plötsligt några extra steg för att kunna beskriva hur bra 1Q84 är. Lite off topic så överväger jag just nu att knycka din ”tweed”-bakgrund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.