Bokbloggsjerka: Bokserier

Bokbloggsjerka

Fredag, och jag börjar äntligen känna att jag håller på att komma igen efter den otroligt elaka förkylningen. Så pass att jag denna verka nog ska orka med jerkan. Veckans fråga lyder: Vilken är den längsta bokserien du har läst och upplever du att skrivandet förändrades (antingen till det bättre eller sämre) längs vägen? (Du som inte läser bokserier kan i stället svara på om du har märkt att någon av de författare du har följt längst har ändrat sitt skrivsätt och om du tycker att förändringen är positiv eller negativ)

Eftersom jag läser mycket inom fantasy, så är ju serier snarare normen än undantaget. Jag vet att jag har läst många långa, episka serier när jag var yngre, men jag kommer inte ihåg någon särskilt väl för att svara på veckans jerkafråga.

Om vi pratade om manga, skulle det vara ganska lätt att komma fram till ett svar: Inuyasha av Rumiko Takahashi. I min bokhylla finns det 37 volymer, serien består totalt av 56 böcker. Jag vill så gärna läsa klart den eftersom jag tycker att den har hållit förvånansvärt bra så här långt. Det är riktigt spännande fortfarande.

Anne Rice Vampyrkrönikan är nog den längsta serie jag har i bokhyllan där jag har alla ännu utgivna böcker. Eftersom första boken gavs ut på sjuttiotalet och den nyaste kommer ut i oktober i år så faller det sig ganska naturligt att hennes sätt att skriva har förändrats genom årens lopp, men jag tycker att de håller samma kvalitet rakt igenom.

Annars har jag väldigt mycket serier på sju till åtta böcker som står i bokhyllan, och det tyder ju på att de är bra och håller hela vägen. Jag brukar nämligen sluta med serier som jag tycker blir sämre, i stället för att plåga mig igenom bara för att läsa klart.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

28 svar på Bokbloggsjerka: Bokserier

 1. Monika skriver:

  Jag brukar plåga mig igenom serier, i alla fall så många böcker som jag redan köpt. Sedan kan jag sluta läsa 🙂

 2. Sanna skriver:

  Varför är det så att just fantasy och deckare alltid kommer i långa serier? Kan det vara så att den som hittat på en hel fantasivärld vill passa på att använda den ordentligt? Och slippa hitta på nya samhällen och karaktärer hela tiden? Det gäller då bara att idéerna håller för seriens alla delar…

 3. Boklysten skriver:

  Långa serier är ingenting för mig.

 4. Bokhuset skriver:

  Åh Vampyrkrönikan glömde jag faktiskt bort. Var flera år sedan jag läste dem sist. Gillar framförallt De fördömdas drottning. 🙂

 5. Helen skriver:

  Anne Rice är en författare jag är väldigt nyfiken på, jag har ju läst En vampyrs bekännelse och gillat mycket men sedan har det inte blivit något mer. Manga har jag faktiskt aldrig läst.

 6. Johanna skriver:

  Klokt av dig att lägga ner serier som du tröttnat på. Jag har en tendens att fortsätta med förhoppningen att de ska rycka upp sig igen 🙂

 7. Lena skriver:

  Fantastiskt att så långa bokserier fortfarande håller måttet.

 8. Lottens bokblogg skriver:

  Jag har svårt att släppa serier, men blir det flera dåliga böcker i rad, då klarar jag att sluta med dem.

 9. Jag har bara läst En vampyrs bekännelse av Rice, kanske borde läsa mer 🙂

 10. fiberglasodin skriver:

  Jag gillar serier, men jag orkar aldrig vänta på nästa del, så nya serier funkar inte riktigt för mig. De ska helst vara färdigskrivna.

 11. Freja skriver:

  Anne Rice läste jag på 80-talet men tappade bort sen. Synd, för jag gillade hennes böcker! Annars är det här en jerka där jag tveklöst vet vad jag ska svara, det känns skönt som omväxling!

 12. Hade jättehöga förväntningar på En vampyrs bekännelse och sedan gillade jag den inte alls typiskt nog, har ofta svårt för böcker där det blir för filosofiskt. Jag börjar bli ganska bra på att släppa serier jag tröttnat på, med deckarserier har det gått länge, men nu börjar jag lägga ner annat också 🙂

 13. Bokdamen skriver:

  Anne Rice har jag läst för ganska länge sen. Tror det var En vampyrs bekännelse och minns att jag gillade den trots att det inte brukar klicka mellan mig och vampyrer. 😉

 14. Anna A skriver:

  Måste sätta igång och läsa den där vampyrkrönikan snart känner jag, men just nu har Outlander företräde 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.