Bokbloggsjerka: Klassiker om hundra år

Jag har varit tveksam till att berätta vad de misstänker att ledbesvären beror på, eftersom jag har dåliga erfarenheter av folks kunskapsnivå om sjukdomen i fråga. Vi har psoriasis i släkten. Det är en autoimmun sjukdom vilket innebär att kroppens celler angriper sig själva. I det här fallet är det hudcellerna som angriper sig själva, det börjar klia någonstans och kroppen bygger extra hudceller som bildar de karaktäristiska utslagen. Psoriasis är genetiskt: du kan aldrig bli smittad av någon med psoriasis. Det är inte vackert, men det smittar inte (hej klasskamrat som sa att det smittar till killen som gillade mig!).

Jag har fått en hel del utslag efter sjukhuset, där de har stuckit mig. I höger armveck har jag en röd karta över ett fantasyland. Det här är anledningen till varför de brukar avråda människor med psoriasis från att skaffa tatuering: huden är superkänslig och det är lätt att få utbrott av nålar som förstör hudlagren. Psoriasis är samsjukligt med psoriasisartrit, som vi också har i släkten. Det är väl det de tror har hänt: att jag har fått både psoriasis- och psoriasisartritanfall.

Jag väntar på provsvaren för eventuell bekräftelse, men har fått lite mediciner äntligen. De antiinflammatoriska min läkare skrev ut tar bort det mesta av smärtan, halleluja, men det tar nog lite tid innan högerhanden slutar leka krabbklo. Krämen för utslagen är underbar. En lite starkare variant av hydrokortison och det tar bort klådan för min del. Den som inte har psoriasis kan inte föreställa sig hur mycket det kliar och hur omöjligt det är att låta bli.

Bokbloggsjerka Men nu lämnar vi min hälsa och återvänder till böcker. Om du vänder blicken åt höger finns länk till en tävling där jag lottar ut två ex av Sarah Waters senaste bok Hyresgästerna. Det är gott om tid att delta. Den här veckan orkar jag även delta i veckans jerka, där frågan lyder: Vilka moderna böcker tror du kommer att räknas som klassiker om hundra år?

Den här frågan är lite klurig, men jag gör ett försök.

En författare jag tror kommer anses vara en klassisk författare är Jeanette Winterson. Hon har ett brett register, från barnböcker till moderna sängkammardramer till historisk fiktion. Hon är inte alltid helt lätt (*host*Powerbook*host*), men hon berör och skriver alltid med ett utsökt och genomtänkt stilistiskt språk.

Annars är det mest barn- och ungdomsböcker som jag tänker mig som klassiker. Harry Potter är given och innehåller knappt tidsmarkörer, så jag tror att den kommer förtrolla hundra generationer av barn och vuxna framåt.

Bland dystopierna tror jag att Hungerspelen är en blivande klassiker. Inte för att Suzanne Collins är den bästa författaren, men det är något med Katniss som gör att jag tror att trilogin är tidlös. Jag är inte lika säker på Divergent, men tror att det är möjligt.

Glad valborg i efterskott och glad första Maj, eller hur man nu säger!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

39 svar på Bokbloggsjerka: Klassiker om hundra år

 1. Monika skriver:

  Harry Potter tror jag till hundra procent på 🙂

  Både min pappa och min bror hade/har psoriasis och det finns väl en hel del som underlättar nu för tiden. En del brukar väl bli hjälpta av att ändra kosten också. Huvudsaken är i alla fall att du får veta vad det är, så du kan bli hjälpt.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Ja, det känns verkligen som en blivande klassiker 🙂

   Jag ska kolla upp det där med kosten och se om det är något jag kan tänka mig 🙂 Mina mediciner hjälper jättebra hittills. Fantasykartan har bleknat jättemycket.

 2. Att inte låta bli att klia är ju helt svårt, i alla fall är jag en sådan som kliar fast jag inte borde när jag haft problem med klåda. Men jerkan. Tänkte samma ungefär, och övervägde Divergent men tror den kommer falla lite i glömska, just för att den hamnar i skuggan av Hungerspelen.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag har inte haft synliga utslag på ett par år, men jag har haft på magen i ett par år och så fort jag blir stressad börjar det klia och det går inte att låta bli att riva upp blodiga sår.

   Jag tycker att Divergent och Hungerspelen skiljer sig markant åt, och att Veronica Roth skriver bättre. Så kanske, som sagt.

 3. Åsa skriver:

  Harry Potter anade jag mig till också. Hungerspelen har nu blivit så omskrivet så snart får man nog försöka läsa. 🙂

 4. Robert W skriver:

  Ibland kan nog människors okunskap och fördomar plåga mer än själva sjukdomen.
  Harry Potter har nog potential att bli klassiker.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   I fallet jag nämner vet jag inte om det är okunskap eller illvilja, eftersom hon var kär i killen i fråga. Det är dock 7-8 år sedan och minnet har bitit sig fast.

   Jag tror verkligen på Harry Potter 😉

 5. Maddes bokblogg skriver:

  Tror också på Harry Potter och Hungerspelen!

 6. Bokhuset skriver:

  Håller helt med om HP och Hungerspelen. Winterspon måste jag kolla upp. Tack för tipset och hoppas du blir bättre snart!

 7. Lottens bokblogg skriver:

  Jag funderade på Hungerspelen pga påverkan men litterärt så tycker jag de var dåliga 😉 Hoppas nu de hittat rätt och du blir bättre.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tycker inte Collins skriver särskilt bra. Hon underskattar sin läsare och bygger inte upp världen speciellt väl i första boken. Andra och tredje boken är mycket bättre.

   Jag hoppas verkligen att ha fått svaret då jag har haft problem med lederna sedan 12 års ålder. Att provet ska ta så lång tid!

 8. Ugglanoboken skriver:

  Hoppas du mår bättre och bättre nu när de kommit på orsaken! Jeanette Winterson tror jag också på!

 9. Sanna skriver:

  Håller med, särskilt om Winterson! Hoppas du får det lättare med både lederna, kliandet och de puckade klasskamraterna!

 10. Boklysten skriver:

  Det är många som har Harry Potter som förslag.

  Det sköna är väl att du ev äntligen fått en diagnos, det är lättare att förhålla sig till sina besvär om man vet vad det är. Hoppas de nu kan ta fram sånt som underlättar för dig.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Harry Potter är väl nästan redan en klassiker? 😉

   Psoriasisartrit har stått på pappret som en möjlig förklaring, även fibromyalgi, men eftersom jag har varit så ung, sedan 12 års åldern, har de inte velat sätta diagnos. Att låta mig ha ont utan fungerande smärtlindring och sväva i ovisshet är tydligen att föredra.

 11. Marie Eggimann skriver:

  Ja men va skönt att du fått diagnos även om Psoriasis är en jobbig sjukdom. Hoppas du fått bra behandling.
  Jag tror också på Harry Potter men när jag skrev jerkan kom jag inte på det alls.

 12. Linda skriver:

  Jajamänsan, Harry Potter är dömt till att bli klassiker:). Jag har inte läst nåt av Winterson, ska nog ta och kolla upp hennes böcker.

  Usch, för folks okunskap och fördomar.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Åh, jag tror du skulle gilla Winterson 🙂 Om du inte har läst Sarah Waters tror jag du skulle gilla henne också.

   Det är frustrerande. Kan du inget, ta ett djupt andetag och håll mun.

 13. Elsa skriver:

  Jag tog också Harry Potter. Kan tänka mig Hungerspelen också, på grund av populariteten. Hoppas du mår bättre snart!

 14. Ljúfa skriver:

  Vi tänker väldigt lika du och jag. Jag har nämligen också med HP och hungerspelen på min lista!

 15. Rörande enighet råder om Harry P! Själv är jag tydligen en av få som inte läst Hungerspelen.

 16. Ewa K skriver:

  Harry Potter och Hungerspelen är fullt möjliga blivande klassiker.

 17. Potter är nog flera generationer som kommer att läsa.

 18. anna skriver:

  Hungerspelen tror jag på. Den kan leva länge. Önskar dig god bättring med din sjukdom. Vet precis vad det handlar om och vet att det kan vara mkt tufft. Det finns flera behandlingar som kan hjälpa, hoppas du mår bättre snart!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Tror jag med 🙂

   Jag har fått bra behandling hittills, men hoppas på remiss till smärtkliniken för att lära mig hantera smärtan 🙂 Inflammationen i lederna har börjat lägga sig och utslagen har blivit jättefina.

 19. Harry och Hungerspelen tror jag är fullt möjliga, Harry mer än Hungerspelen. Divergent är jag mer osäker på även om jag gillade den under själva läsningen, men den gjorde inte lika bestående intryck. Men det kan vara som du säger, att det beror på att ungerspelen var före…

  Alternativ karriär? Sälja kartor till aspirerande fantasyförfattare… Fast mer seriöst: hoppas verkligen du snabbt får bukt med psoriasisen.

 20. Sara Pepparkaka skriver:

  Jag kan nog tro på Jeannette Winterson och Harry Potter-böckerna.

  Angående hälsan: min mamma har också psoriasis i lederna, säkert det du kallar psoriasisartrit. Det funkar bra för henne att leva ett helt vanligt aktivt liv, men jag vet att hon tidvis äter ganska starka värkmediciner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.