Bokbloggsjerka: Ljudböcker

BokbloggsjerkaDå var det fredag igen och det är dimmigt och regnigt. Inte direkt väder som jag vill ge mig ut i, men har en seminarium så är det bara att pallra sig iväg i regn och rusk.

Som tur är hinner jag besvara jerkan innan jag ger mig iväg. Denna vecka undrar Annika: Hur ställer du dig till ljudböcker och vilken är den bästa ljudboken som du har ”läst”?

Det här kommer nog bli ett kort svar och inte särskilt behjälpligt för Annika heller. Det är nämligen så att jag aldrig har förmått mig själv att lyssna klart på en ljudbok. Jag har ett par stycken hemma, som jag har tänkt mig att jag ska lyssna på medan jag städar. Problemet är att jag sällan är på samma plats städningen igenom, utan jag vandrar runt. Och att pausa varje gång jag lämnar rummet blir snabbt enerverande.

Därtill måste uppläsarens röst inte störa berättelsen och jag har hittills inte stött på en uppläsarröst som inte har förstört berättelsen för mig. Jag tror inte det är det att de är dåliga uppläsare, utan jag tror att det här är ett medium som helt enkelt inte fungerar för mig. Jag är nog mer visuellt orienterad än jag är auditivt orienterad.

Däremot gillar jag radiodramer, särskilt John Finnemores Cabin Pressure där Benedict Cumberbatch har huvudrollen. Om ljudböcker vore mer uppbyggda som skådespel skulle jag nog ha lättare för dem.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

42 svar på Bokbloggsjerka: Ljudböcker

  1. Lottens Bokblogg skriver:

    Kallt och regnigt är det här också:-(
    Hur menar du att du pausar när du lämnar rummet? Har du den i CD-spelare? Jag har aldrig ens försökt lyssna på en ljudbok, men jag har tänkt mig att om jag skulle göra det skulle jag ha den i mp3-format så jag kan lyssna på den i hörlurar.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Som tur var blev det soligare och varmare under dagens lopp 🙂

      Jag har den i CD-spelare, ja. Min iPod är alldeles för full av musik för att jag ska få plats med ljudböcker också 😉

  2. Monika skriver:

    ”mer visuellt orienterad än jag är auditivt orienterad” så är det naturligtvis. Det känns bra att kunna sätta ord på något. Jag klarar inte heller ljudböcker 🙂

  3. Johanna skriver:

    Ljudböcker är inte min melodi heller. Men så bra du formulerade det! 🙂

  4. jag somnar så gott 🙂

  5. [Anna] skriver:

    Jag lyssnar på ljudbok i min mp3 så jag kan ta med den ut när jag gör tråkiga saker som att gräva i trädgården eller röjer i häcken eller liknande 🙂

  6. Malin skriver:

    Jag är också mer visuellt orienterad. Att bara lyssna har aldrig funkat för mig, oavsett vad det gäller.

  7. Jag lyssnar på ljudböcker via Storytel i mobilen. Mobilen stoppar jag sen i fickan (eller i en hållare på armen), och sen kan jag städa, jobba i trädgården, vara i skogen och springa…himla bra! Slipper byta skivor också.

  8. Helen skriver:

    Intressant svar! Jag kan inte annat än hålla med i det du säger, mer visuellt orienterad än auditivt orienterad. Men det där med radiodramer lät onekligen intressant, det måste jag kolla upp lite närmare.

  9. Boklysten skriver:

    Ljudböcker är ingenting för mig heller

  10. Jag hade nog inte kunnat lyssna när jag städar heller, då hade jag tappat fokus på boken

  11. Ewa K skriver:

    När jag typ städar eller gör andra tråkiga saker skriver jag på mina egna böcker i tanken.

  12. Mia Eggimann skriver:

    Oj oj ljudböcker gillar jag och gör massa andra saker till. Faktiskt läser jag även böcker och gör andra saker, ja inte köra bil. Men jag kan cykla på motionscykel och läsa, fast oftast blir det ljudböcker.
    Mia

  13. Emmas hylla skriver:

    Ljudböcker är inget för mig heller, tappar koncentrationen.

  14. Freja skriver:

    Jag är oxå visuell, jag kommer i håg det jag läser men inte det jag hör, så mina försök med ljudböcker har inte funkat alls.

  15. Gia - Bokfrossa skriver:

    Ljudböcker är inget för mig heller men Stephen Fry läste Harry Potter jättebra 🙂

  16. KajsaLisa skriver:

    Tycker i och för sig att det fungerar bra, det lilla jag testat, men visst har rösten betydelse. Högläsning är en konst.

  17. Lena skriver:

    jag har inte gett ljudböcker så många chanser, men funderar verkligen på att göra det, Kanske kan lyssna när jag trampar på motionscykeln så jag glömmer hur tråkigt det är.

  18. Zelly skriver:

    Ljudböcker funkar inte på mig alls. Har försökt men fastnar inte alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.