Bokbloggsjerka: Saker jag har lärt mig

Bokbloggsjerka

Var på teater sent igår kväll och är idag tröttare än vad en människa har rätt att vara. Plus att det har hänt lite saker som kräver mycket energi. Men det är fredag och då är det bokbloggsjerka hos Annika. Denna vecka lyder instruktionen: Återigen har jag hämtat inspiration till veckans jerka från ett av Peter Rozovskys inlägg på Detectives Beyond Borders: ”What have you learned from Crime Novels?” 

Då jag är väl medveten om att långt ifrån alla vurmar för deckargenren så kan ni naturligtvis applicera frågan på vilken genre ni vill.

Jag tycker man lär sig otroligt mycket av att läsa över huvudtaget. Bara genom att öppna en bok får du ju ta del av en människa som kanske är helt väsensskild från dig själv. Du får ta del av en annan människas tankar och världsbild.

Något som jag tyckte var väldigt fascinerande var att läsa Vårmåne: En berättelse från Kina av Bette Bao Lord, som är en historisk roman, och Hello Kitty måste dö av Angela S. Choi, som är en samtidsskildring. Den här tanken om att familjen ska hålla sig nära och att en ogift kvinna ska bo kvar hemma hos föräldrarna tycks leva sig kvar om man jämför de två böckerna. Att Fiona helt enkelt inte packar ihop och flyttar hemifrån kan ha att göra med att hon har internaliserat denna kulturella norm.

Av klassiker har jag lärt mig att alla har svar på tal och är väldigt kvicka och vitsiga i sina repliker. England är nästan alltid dimmigt och regnigt. Det är ett grått land, om man ska tro klassikerna.

Av Harry Potter har jag lärt mig att med vänner så klarar man allt.

Helt orelaterat till bokbloggsjerkan, men förhoppningsvis ska min blogg vara som den ska nu. Har haft lite problem med min RSS under de senaste dagarna så mina uppdateringar har inte dykt upp någonstans. Skumt!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

15 svar på Bokbloggsjerka: Saker jag har lärt mig

 1. Lena skriver:

  Det här var onekligen en klurig fråga att svara på och man kan hitta massor med svar. Det finns ju massor att lära sig genom läsningen!

 2. Monika skriver:

  Ja, du har helt rätt, bara genom att läsa en bok, vilken som nästan, så lär man sig att det finns andra människor där ute och att alla inte tycker samma.

 3. Sara Pepparkaka skriver:

  Det är ju absolut så att man lär sig mycket i vilken bok som helst.

 4. Lotten skriver:

  Det var ett träffande svar:-) Och om England har de ju rätt. Nästan i alla fall;-)
  Det är ett skäl jag skulle vilja läsa mer från Asien – att lära mig mer!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Tillhör tyvärr inte skaran som kan uttala sig något om England 😛 Har aldrig varit där, även om jag skulle vilja.

   Jag tycker jag har lärt mig väldigt mycket om Kinas historia och kultur just från skönlitterära böcker.

 5. Henrik Johansson skriver:

  Känns nästan alltid som om man blir lite klokare, men det är svårt att peka på nåt särskilt.

 6. Jag gillar verkligen bilden av det regniga, dimmiga England som man får genom klassiker… Riktigt mysig 🙂

 7. .Ebba skriver:

  Kul kommentar gällande ”svar på tal”; kanske är därifrån som jag har fått det. Jag har alltid trott att jag har blivit spydig(are) av att kolla på för mycket tv.

 8. Chicken skriver:

  Hmmm, du gör en intressant observation om det där med att flytta hemifrån. I latinska kulturer är det också så, men då gäller det inte bara ogifta kvinnor: är man ogift så bor man hos föräldrarna tills man flyttar ihop med någon. Det kanske har med tanken om att ”hemma” är att ha en familj istället för där man bor?

  Haha! Jag är lärt mig samma sak engelska klassiker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.