Bokbloggsjerka: Serier jag har tröttnat på

BokbloggsjerkaFredag igen och jag ska strax iväg för att klippa mig. Skönt, eftersom mitt hår växer som ogräs och har blivit i längsta laget. Men först ska jag försöka besvara veckans jerkafrågaHar du läst en bokserie som du slutade tycka om under resans gång och varför? Om du inte läser serier kan du väl i stället berätta om vilken bok som har haft det perfekta slutet (utan att lämna ut för många detaljer förstås). Naturligtvis finns det ingenting som stoppar dig från att besvara båda frågorna om du vill.

Till en början hade jag svårt att komma på någon serie, fast jag mycket väl visste att det fanns sådana jag tröttnat på och slutat läsa. Men så kom jag på att det klockrena exemplet är Elizabeth Georges serie om kommissarie Lynley och Havers. Det var en deckarserie som jag älskade, men så kom När ingen ser, som jag visserligen tyckte om, och därefter slutade jag läsa. Uppföljaren har stått oläst i min hylla sedan den kom ut.

Varför slutade jag läsa? Jag blev helt enkelt trött på deckare. Trött på mord, osannolika sammanträffanden, den grådaskiga stämningen som tycks florera inom genren.

Ett annat exempel är mangaserien om Neon Genesis Evangelion. Monster som hotar ett återuppbyggt Tokyo, barn som fungerar som piloter åt de gigantiska robotarna evangelions och som utkämpar våldsamma slag mot apostlarna. Idén i sig känns ganska intressant, men jag fastnade aldrig för serien trots att jag köpte volym efter volym. Till sist rensade jag ut den ur hyllan därför att jag gillade den helt enkelt inte. Därför fortsätter jag idag inte att läsa serier som jag inte gillar. Det känns som ett stort slöseri med tid.

När jag slutar med serier känns det som om det beror på att jag antingen a) inte har fastnat för den från början, utan fortsätter av gammal vana, b) jag tröttnar på genren, c) kvalitén sviktar (kommer just nu inte på ett bra exempel, men jag vet att det har hänt.)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

40 svar på Bokbloggsjerka: Serier jag har tröttnat på

 1. Lynley och Havers har jag bara sett på tv och gillar ♥

 2. Monika skriver:

  Jag fattar inte hur jag kunde glömma Elizabeth Georges serie, trots att jag gick igenom alla serier väldigt noga.

 3. Sandra skriver:

  Jag tänkte också genast på Lynley och Havers när jag läste frågan. Det är nästan lite synd, på så fina karaktärer. Särskilt Barbara tyckte jag mycket om.

 4. anettesbokboble skriver:

  Jeg elsket Elizabeth Georges serie, og leste mange av hennes bøker for ca 15 år siden. Men jeg ble mettet etter hvert og fant andre favoritter. For tiden er jeg nærmest allergisk mot krim, og har ikke lest en eneste bok i sjangeren siden i fjor høst.

 5. Maddes bokblogg skriver:

  Har faktiskt inte läst E. Georges serie alls, och kommer nog inte börja heller. Trevlig helg!

 6. Ewa K skriver:

  Det är lätt att fortsätta med en serie av bara farten. Jag har tröttnat på väldigt många. Men jag tyckte att Harry Potter höll hela vägen ut.

 7. Boklysten skriver:

  Jag läste några av Elisabeth Georges böcker för länge sen, men det räckte gott och väl för mig.

 8. Georges serie har jag bara läst nån här och där av, men orkar inte ta mig igenom alla.

 9. Johanna skriver:

  Det var lika bra att du slutade med Georges böcker där, för efter att hon tog livet av Helen blev det inte samma sak…

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag kan tänka mig det 🙂 De senaste böckerna är lite väl tjocka för att jag ska känna något större sug att plocka upp böckerna igen, även om jag känner ett litet sug efter att läsa om de första böckerna.

  • Koko skriver:

   Det kändes helt enkelt otroligt onödigt.

   Fast ska författaren ta kål på huvudpersonens partner så ska det iaf göras ordentligt och inte sådär att man tror att det är så och så visar det sig i nästa kapitel att den bara blev svårt skadad. Det är lite fusk, tycker jag. (Ids inte komma med spoilers, men tänker på en specifik serie här.)

 10. Bokhuset skriver:

  Lynley kan jag läsa när inget annat finns till hands. Då kan jag tom njuta lite av dem, men det är inga böcker jag väljer aktivt.

 11. Lena skriver:

  Har läst ganska många böcker om Lynley, men inte riktigt alla. Har missat några emellan. Men börjar också tycka att de är jobbiga. Framför allt så skulle hon kunna korta ner böckerna betydligt. Det är ett vansinnigt tragglande innan man kommer till upplösningen.

 12. Helen skriver:

  Elisabeth George tog jag också med i mitt svar, bara för det faktum att jag faktiskt plockade med mig hem en bok av henne när jag var på biblioteket i veckan. Det var så länge sedan jag läste henne och jag kände ett sug efter brittiska deckare av denna typen! Så får vi se om jag gillar det eller om jag ska bestämma mig för att denna serien inte ska läsas mer.

 13. Lottens bokblogg skriver:

  Jag har läst alla böcker utom en av George. Men den senaste boken, Just One Evil Act, blev nog mer eller mindre spiken i kistan för jag känner mig inte det minsta lockad att inhandla A Banquet of Consequences…

 14. Marie Eggimann skriver:

  Ja det är stor risk man tröttnar på en serie om de inte kan förnya sig.

 15. Disa skriver:

  Jag håller med om Elizabeth George. Sedan har jag en känsla att det finns ganska många serier jag helt enkelt växt ifrån innan de hann ta slut: mangaserien Skip Beat t.ex. Sådant känns alltid lite sorgligt för det finns ett yngre jag som vill veta slutet och ett äldre jag som absolut inte orkar läsa det.

 16. När ingen ser blev spiken i kistan för mig med när det gällde George. Tyckte den var så seg (och tjock!) och sedan blev det inte att jag plockade upp henne igen. Har inte saknat henne heller 🙂

 17. Ewelina skriver:

  Jag har läst några av de första böckerna om Lynley och Havers och tyckt att de har varit bra, men jag vet ju inte hur de blir i fortsättningen. Trevlig helg!

 18. Åsa skriver:

  Känner verkligen igen det där med att man kan tröttna på deckare, pauser behövs verkligen emellanåt för genren. 🙂

 19. Bokprinsessorna skriver:

  Håller med ibland undrar man varför författaren ens fortsätter på serien när kvaliteten försämras eller som i vissa fall det känns som om den fortsätter skriva för att den vill hitta tillbaka till det som den skrev på från början.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.