Bokbloggsjerka: Spänning

Fredag idag och till min lättnad vaknade jag upp och mådde bättre. Den här veckan har annars inte varit rolig på mående-planet.

BokbloggsjerkaDenna vecka skriver Annika så här: Det här med spänning är en subjektiv fråga men jag tycker t.ex. inte att Nora Roberts böcker hör hemma i genren ”spänningsromaner” utan jag tycker att Harlequin är mer passande. Böcker som Jurtjyrkogården av Stephen King däremot är riktigt, riktigt spännande. Den där stigen, katten, mörkret… förföljer mig än i dag och filmatiseringen av boken är i särklass den bäst jag har sett.

Berätta om en bok (eller flera) som du tycker är riktigt spännande!

Som sagt, spänning är ju en oerhörd subjektiv upplevelse, så en del böcker som andra tycker är spännande tycker jag är tråkiga och vice versa.

En typisk sådan bok är nog Graveminder av Melissa Marr, som jag, trots en seg startsträcka, tyckte var riktigt spännande. Den utspelar sig i en liten stad i amerikanska södern, där invånarna har ingått ett förbund med Döden. Då måste vissa specifika begravningsritualer genomföras, annars börjar de döda bete sig märkligt.

När vi ändå pratar om döda, så kan jag ta upp De vassa tändernas skog av Carrie Ryan. Första delen i en zombietrilogi som utspelar sig i en isolerad by, som enbart skyddas från de oheliga av ett stängsel. De oheliga hungrar ständigt efter människokött. Det är en debutroman, så den lider av en del strukturella barnsjukdomar men det är riktigt spännande och jag riktigt sträckläste.

Jag håller med Annika om att Stephen King kan skriva riktigt spännande. I år har jag läst en del av honom. Till exempel 11.22.63 är riktigt spännande mot slutet, även om den skulle behöva kortas ned ordentligt. Tidsresor, att förändra det förflutna samtidigt som det förflutna våldsamt kämpar emot, visst låter det spännande?

Ytterligare en spännande bok är Saeculum av Ursula Poznanski, där ett lajv går fel och en grupp finner sig strandade mitt i skogen när det tycks som om de har väckt en uråldrig förbannelse till liv.

Avslutningsvis vill jag nämna Märkta för livet av Emelie Schepp, som jag tyckte var lite väl förutsägbar men som tog igen det med att bli riktigt spännande på slutet. Den handlar om åklagare Jana Berzelius, som inte har några minnen från innan hon vaknade upp på sjukhus 1991. Nu ska hon leda förundersökningen av ett par uppmärksammade mord, som visar sig ha koppling till hennes förflutna.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

38 svar på Bokbloggsjerka: Spänning

 1. King får jag ta och läsa nån gång, finns i hyllan.

 2. Monika skriver:

  Saeculum har jag läst och den innehöll nog lite för många saker som jag störde mig på för att tycka att den var spännande på riktigt. Början av boken var i alla fall väldigt bra 🙂

  Och det bär mig emot, men jag håller med om 11.22.63…

 3. Boklysten skriver:

  Märkta för livet är den enda jag läst och den tyckte jag också var spännande och bra.

 4. 11.22.63 ser jag fram emot att läsa 🙂

 5. Fialia skriver:

  Flera bra tips på böcker jag inte läst. Tack!

 6. Sanna skriver:

  När Stephen King skriver bra, då skriver han riktigt bra. ”Lida” är min favorit (hu!). Men ibland blir han bara babblig och långtråkig.

 7. Stephen King – ja. Zombies – nej.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Zombies jooo 😉 Jag trodde inte det skulle vara något för mig, men jag gillar sättet som Carrie Ryan skriver på. Graveminder handlar inte om zombies, även om jag nog fick det att låta som det.

 8. Maddes bokblogg skriver:

  Tack för tipsen.
  Kings bok 11.22.63 har jag i hyllan 🙂

 9. Visst är det så, att vad som upplevs spännande är olika för var och en. Trevlig helg 🙂

 10. Lena skriver:

  Hela Carrie Ryans trilogi De oheliga är väldigt spännande. Den nämnde jag faktiskt i dagens jeka. Av Stephen King har jag faktiskt bara läst en bok, men maken har en hel samling i bokhyllan. Men jag är för fjollig för att våga läsa dem.

 11. Emelie Schepp är jag faktiskt lite nyfiken på, trots att den inte tillhör de böcker jag helst läser.

 12. [Anna] skriver:

  De vassa tändernas skog måste jag nog ta och läsa, den första delen har jag i alla fall hemma 🙂

 13. Åsa skriver:

  Den enda jag känner igen är Stephen Kings bok. Håller med om att det blev lite långdraget, speciellt mitt i. All denna dans… Men annars klart spännande! 🙂

 14. Lion´s Library skriver:

  Många fina tips. Men spänning i bemärkelsen att bli skrämd är inte min grej, därför känns det lite svårt att gå efter det 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag hade nog inte tolkat frågan som spänning = skräck, ingen av de här böckerna faller riktigt inom den ramen. Snarare är de bara spännande så att det finns ett ständigt driv att ta reda på vad det är som händer.

 15. Ewelina skriver:

  Ryans bok blir jag nyfiken på. Och jag blir än mer övertygad om att jag måste läsa King snart 🙂

 16. A ROOM OF MY OWN skriver:

  King borde nog få en chans. har sett några filmer, men inte läst böckerna

 17. Bina skriver:

  Zombietrilogin har jag varit intresserad av att läsa sedan jag först upptäckte att den fanns, men det har alltid kommit saker emellan. Skriver upp den på listan nu!

 18. Lua skriver:

  Tror inte att King och jag går ihop tyvärr, är nog alldeles för lättskrämd för hans historier.. Har varit sugen på att läsa något av Ursula Poznanski väldigt länge, får flytta upp henne lite på att läsa-listan!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Fast 11.22.63 som bok är långt ifrån skräckgenren 🙂 Det är mer fantasy/science fiction/historisk fiktion/en salig blandning av genrer.

   Jag har tänkt att jag ska läsa mer av Ursula Poznanski, men det har hittills inte blivit av.

 19. Marie Eggimann skriver:

  King har jag läst och denna De vassa tändernas skog väntar i hyllan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.