Bokbloggsjerka: Vikten av förord eller bristen på sådan…

Bokbloggsjerka

Efter en ganska hård fredag, mycket planering av b-uppsats, känns det skönt att få sjunka ned en stund och ägna sig åt att besvara veckans fråga i bokbloggsjerkan. Denna vecka vill Annika att vi skriver om detta: Hur viktiga är böckernas förord egentligen? Läser du dem eller skippar du dem helt och hållet?

Jag brukar börja läsa förordet. Är det jättetrist skrivet, då hoppar jag över det. Jag tycker om förord som berättar en historia, kanske om varför författaren har valt att skriva denna berättelse eller vägen till den färdiga produkten. Men återigen – det ska vara skrivet på ett sätt som gör det trevligt att läsa. Helst ska det vara resten välskrivet som resten av boken. Samma sak gäller givetvis för efterordet.

Däremot, såvida det inte är en klassiker, har jag svårt att förstå varför jag skulle läsa för-/efterord som inte är skrivna av författaren själv. Särskilt om de ska tala om vad jag borde tycka om boken. Då slutar jag läsa med en gång.

Jag brukar läsa tackorden om de är roligt formulerade. Om det bara är en uppradning av namn, så är det ju bara roligt för de personerna som omnämns där.

De är inte särskilt viktiga. Jag sörjer inte när det saknas förord.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

26 svar på Bokbloggsjerka: Vikten av förord eller bristen på sådan…

  1. Jag upplever inte heller att förord är så viktiga. Visst är det kul om man stöter på ett välskrivet förord som får intresset för boken att öka ytterligare, men finns det inget sådant är det inte hela världen.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Välskrivna förord är bra, men annars är det ganska meh. Sedan förstår jag heller inte framsidor som med stora bokstäver basunerar ut ”MED FÖRORD AV [känd person]”. Varför skulle det göra mig mer benägen att köpa boken?

  2. Carro skriver:

    Håller med, lägger inte heller så stor vikt vid förord.

  3. 23minuter skriver:

    Håller med dig om tackorden, det är tråkigt när de bara listar massa namn. Kan oxå tycka att förorden ska vara skrivna av författaren själv för att det ska vara värt att läsa 🙂

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      När de bara listar en massa namn har en ju inget intresse av att läsa det, utan det är ju mest för dem själva.

      Såg en märklig grej på en av mina böcker idag – ”Med förord av [författarens namn]”, alltså författaren till boken. Det kändes märkligt att skriva ut det.

  4. Lottens Bokblogg skriver:

    Håller med om att de ska vara välskrivna för att jag ska läsa dem, men jag kollar alltid om de är det i alla fall.

  5. Lena skriver:

    Känner man att förordet inte ger något så kan man lika väl hoppa över det. Men ibland kan det vara riktigt intressant.

  6. Monika skriver:

    Något av det värsta jag vet är när någon berättar för mig vad jag ska tycka. Jag är fullt kapabel att tycka själv. Och precis som du skrev hos mig: Ingen läser samma bok. Så är det bara.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag avskyr när det blir att det finns något slags ”rätt tolkning”. Ingen människa läser av samma situation på samma sätt eller kommer ihåg den på samma sätt, varför skulle då folk tolka lika gällande böcker? Jag förstår det inte.

  7. Mia Eggimann skriver:

    Jag instämmer, ofta är det någon dikt eller annat, som inte har med boken att göra.
    Mia

  8. KajsaLisa skriver:

    Är förordet inte bra, ställer jag tillbaka boken och lämnar bokhandeln. Eller hittar en ny att smygtitta i innan jag bestämmer mig.

  9. Sara Pepparkaka skriver:

    Jag sörjer inte heller om det inte finns förord.

  10. Ewa K skriver:

    Nej, förordet får inte tala om för mig vad jag ska tycka om boken och varför.

  11. Once Upon a Time skriver:

    Jag kan finna det intressant att få veta vad någon annan tycker om en bok, även när jag själv inte nödvändigtvis håller med. Det kan sätta en klassiker i ett större perspektiv när man får veta varför den är speciell för många andra. Men det får självklart inte bli för mycket pekpinne: ”Så här tycker alla och så ska du också tycka”.

    Trevlig helg 🙂

  12. Haha, vi har motsatta syn på förord tror jag. Jag läser hellre förord skrivna av andra människor än författaren själv.

  13. bloggbohemen skriver:

    Jag håller med dig. Trist skrivna förord går bort! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.