Bokbloggsjerka: Vilket är det dominerande landet?

Bokbloggsjerka

Hur jag ska orka med denna dag vete fåglarna, eftersom två ännu senare dagar på universitetet på raken gör att jag är lite mör i skallen. Skönt då med en rätt lätt jerkafrågaOm du skulle göra en snabb inventering av din läsning vilket land skulle då väga tyngst?

Jag kan nog inte säga att något land dominerar, därför att det brukar vara ganska jämt fördelat mellan de två länder jag läser flesta böcker ifrån.

Min första tanke var att jag nog läser mest amerikanska författare, men sedan insåg jag att det nog är svenska författare. Detta har kommit efter att jag har börjat bokblogga. Jag har gått från att nästan inte alls läsa svenskt till att läsa mest svenska författare. Märkligt!

Egentligen läser jag inte så mycket mer svenska författare än vad jag läser amerikanska. Två av mina favoritförfattare – Maggie Stiefvater och Anne Rice – är amerikaner, vilket säkert bidrar till att USA figurerar ofta på bloggen. Att det är så mycket amerikanskt är egentligen ganska lustigt eftersom jag egentligen är rätt ointresserad av USA som land.

För att se vad jag menar med jämt fördelade så kan vi säga att 37 procent av de författare jag läste förra året var svenskar och 35 procent var amerikaner…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

18 svar på Bokbloggsjerka: Vilket är det dominerande landet?

 1. Har också märkt att läsningen förändrats lite sedan jag började blogga. Intressant det där, med vad man influeras av 🙂

 2. Ewa K skriver:

  Svenska författare ligger på topp hos mig också just nu. Men visst varierar det över tid. Att bokblogga påverkar säkert även mitt läsande.

 3. Gia - Bokfrossa skriver:

  Det är lite lustigt det där. USA är mest representerad i min hylla trots att jag egentligen är rätt ointresserad av landet i sig och deras kultur.

 4. Carro skriver:

  USA kanske blir så stor andel eftersom marknaden förmodligen domineras av dem 🙂

 5. Helena skriver:

  Jag håller med dig om att vad jag läser har förändrats i och med bloggen. Det blir bättre och bättre med svenska böcker men fortfarande är det en bit kvar till USA, hos mig.

 6. Ugglanoboken skriver:

  Intressant att du läser mycket amerikanskt trots att du inte är så intresserad av landet. Men så kan det ju såklart vara – det är ju berättelserna man vill åt. Kul iakttagelse också att ditt läsande har förändrats lite sedan du började blogga… Måste fundera över om det stämmer in på mig också…

 7. Sanna skriver:

  Skoj med statistik!

 8. Monika skriver:

  Jag är hyfsat säker på att bokbloggningen fått mina läsvanor att förändras. Det och det så kallade svenska ”deckarundret” 🙂

 9. Linda skriver:

  Kul med statitisk:). Bokbloggen har fått mig att tänka efter vad jag läser osv, jätte kul:).

 10. [Anna] skriver:

  Jag tror allt mitt bokbloggsläsande bidrar till att jag läser fler nya författare men tror jag rör mig i samma kretsar kring tidigare.

 11. Lena skriver:

  Läser helt klart författare från fler länder nu än vad jag gjorde innan bokbloggstiden.

 12. Mycket amerikanskt för mig med, trots att jag liksom du inte är så fascinerad av landet (förutom då när det kommer en bok som lyckas locka med just det amerikanska, som Dewey, bibliotekskatten).

 13. Lottens Bokblogg skriver:

  Bokbloggandet har haft samma effekt för mig. Från att ha läst mest brittiskt och amerikanskt så dominerar nu svenskt och annat nordiskt.

 14. annelie skriver:

  Jag är inte heller intresserad av USA som land, inte det minsta. Men de flesta böcker jag gillar och intresserar mig för är skrivna av amerikaner, så det gör de bra åtminstone 😉

 15. Zelly skriver:

  Usa och Sverige hamnade bland toppen hos mig med. Jag har fortfarante inte läst Anne Rice men vill så gärna läsa något av henne, det är så mycket man vill läsa.

 16. Jag har också märkt att min läsning har börjat förändras sen jag mer aktivt började läsa bokbloggar och själv börjat blogga. Det är som om man vill utmana sig själv lite mer och inte bara läsa det gamla invanda.

 17. Freja skriver:

  Jag behöver hitta ett bättre sätt att registrera mina böcker, jag vill kunna ta ut statistik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.