Enkät: Starka upplevelser, hur jag läser & andra saker

1. Den värsta läsupplevelse du haft?

Någon gång ska jag sluta tjata, men det är lätt Rhonda Byrnes Hemligheten. Det är nog den största smörja jag någonsin har läst.

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?

Harry Potter har på många sätt och vis präglat min barndom. Det var de böckerna som fick mig att verkligen vilja läsa och skriva, så på så sätt har de betytt väldigt mycket för mig. Känslomässigt, däremot, skulle jag vilja säga att Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar verkligen har påverkat mig. Något kommer att kommer att kännas som om det går sönder inombords när jag läser sista boken, tror jag.

3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?

Jag blev riktigt skrämd av Monster Love av Carol Topolski. Det är en berättelse om hur två personer som aldrig borde ha blivit föräldrar blir det. Jag kunde inte höra ordet ”bur” i veckor efteråt.

4. Vad använder du som bokmärke?

Dels har jag pappersbokmärken. Jag har ett gammalt Mulle-bokmärke från Min Häst som jag brukar använda och senast fick jag ju ett fint Saeculum-bokmärke. Jag har även ett magnetbokmärke. Och ett av metall format som ett hjärta, som jag har fått av mormor. Och jag brukar använda gamla samlarkort. Så jag använder en hel del saker som bokmärke.

5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig…?

Det beror på. Jag läser väldigt ofta en liten stund på morgon och jag brukar nästan alltid läsa innan jag går och lägger mig. Om jag ska åka buss under dagen eller pendla, så läser jag även dagtid. Pluggdagar brukar det också bli en del i rasterna som jag tar.

6. Vilken var den första bok du läste?

Jag vet inte, men jag har ett distinkt minne av en av de första. Det var en liten tunn bok, en sådan som de har i skolan i olika nivåer som man hade när man precis hade börjat läsa, som handlade om en flicka och en enhörning. Min lärare fick alltid säga åt mig att någon annan kanske ville läsa den…

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?

Inbundet är snyggare och därtill lättare att hålla snygga. Däremot tar pocket mindre plats och är lättare att stapla eller ställa i dubbla rader. Om jag går på estetiska skäl så är det inbundet och om jag går på praktiska skäl så är det pocket.

8. Vilken bok läser du nu?

Just nu läser jag Art Nouveau Posters av Michael Robinson.

9. Och vilken sida är du på?

Jag är på sidan 22 av 144.

10. Brukar du lämna ”kännetecken” i dina böcker? (klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom & andra barbariska åtgärder?)

Snacka om värderande fråga. Så bara för att folk inte läser som enkätskaparen tycker att de ska läsa så är det barbariskt?

Det enda jag har gjort av de ovanstående är att jag har spillt mat och dryck i boken när jag var ung och boken var alldeles för bra för att lägga ifrån sig. Okej då, jag har klottrat i böcker. Men bara i kurslitteraturen.

11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?

På sätt och vis. En bra titel och ett snyggt omslag fångar alltid uppmärksamheten, men det är handlingen som måste få mig att vilja läsa boken. Jag köper aldrig en bok enbart för att den har snyggt omslag, till exempel. Därtill tror jag att det är viktigare att den har en bra titel för att överhuvudtaget dra till sig min uppmärksamhet.

12. Sidantalet, då?

Jag har betydligt lättare för att vilja läsa en bok som är 250-300 sidor än att vilja läsa en bok som är över 600 sidor. Min gräns för var jag måste börja motivera mig själv för att läsa en tjock bok är någonstans vid 500…

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?

Det händer. Ofta av misstag. Jag brukar nämligen bläddra fram lite i boken om jag fastnar och läsa lite på ett annat ställe för att se om det då lossar. Ofta gör det det, men visst har det hänt att jag har råkat läsa slutet eller spoila någon viktig detalj.

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?

Nästan alla böcker som jag tycker är riktigt bra läser jag om. Jag har läst Harry Potter-böckerna säkert tio gånger vardera och jag har lite planer på att läsa om en del Maggie Stiefvater-böcker inom den närmaste framtiden.

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?

Högst att jag har råkat snubbla över mina egna fötter när jag går och läser, men jag har aldrig skadat mig. Däremot har jag tankspritt vält ut glas med vätska i när jag håller på och läser och ryckt åt mig boken med ett tjut.

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar? 

Jag har väldigt svårt att skiljas från böcker. Förra året rensade jag ut tjugo böcker, som tyvärr ännu inte har åkt iväg till Myrorna. Jag funderar nästan på att plocka tillbaka dem i hyllorna…

17. Tar du med dig boken du läser på toa?

Ja.

18. Just det, läser du i badrummet?

Ja.

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?

Jag brukar skriva vilka böcker jag har läst varje månad i min dagbok och jag brukar föra register över dem på datorn i Excel. Eftersom läsningen betyder ganska mycket för mig och jag skriver dagbok så brukar jag ibland klottra ned tankar om böcker i den. Men en ren läsdagbok har jag inte.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 svar på Enkät: Starka upplevelser, hur jag läser & andra saker

  1. Haha, jag kan inte gå och läsa samtidigt. Egentligen kan jag inte göra något annat sam kräver handling samtidigt som jag läser.

    Förresten, stapeldiagramet (eller vad man ska kalla det) uner Utmaningar, var fick du tag på det?

  2. Carro skriver:

    Om du använder excel, så kan jag tipsa om Bookcollector där mycket av statistiken och informationen sköts automatiskt 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.