Borde vara död av Pål Eggert

borde vara död

Betyg: ☆☆
Författare: Pål Eggert
Förlag: Styxx (2013)
Antal sidor: 331 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Sebastian är en socialarbetare som jobbar på ett boende för hemlösa och många av hans klienter är missbrukare, kriminella eller psykiskt störda. En dag flyttar Isa in på boendet och genast börjar konstiga saker hända. Personer som verkar stabila begår självmord efter att ha pratat med henne. Sebastian är övertygad om att hon inte är vad hon verkar vara. Han är fastbesluten att ta reda på vad hon är, innan fler människor mister livet. Sebastian är nämligen heller inte vad han verkar vara.

Kommentarer

Borde vara död inleds med ett väldigt brutalt första kapitel som sätter tonen för resten av boken. Vi kastas genast in i en värld av brott och droger där det finns varelser som är skapade av mardrömar. En man som är van vid att injaga fruktan ställs inför ett monster själv: Isa som drivs av sin hunger till att äta själar. Jag gillar verkligen idén med gravrå. Det är mörkt och rått och väldigt spännande till en början. Efter ett tag blir det realistiska kanske lite väl mycket.

Språket sedan… Åh, det finns meningar som är så finurligt uppbyggda och djupt sanna att jag vill klippa ut dem för att spara. Det finns ord såsom ”ögonklovad” som är helt perfekta i sina sammanhang. Men så finns det också meningar som är så stolpiga och styltiga att det känns som om korrekturen har brustit. Blandningen blir snudd på störande.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om Sebastian till en början och känner att jag kanske lider lite av att inte ha läst Pål Eggerts tidigare böcker. På sätt och vis gillar jag paradoxen i karaktären: en godhjärtad socialarbetare, som på nätterna förvandlas till huligan och bara vill slåss. Han är onekligen intressant, men jag skulle vilja ha förstått hur han fick sina förmågor på ett bättre sätt.

Det blir också en liten för hastig övergång från att han ser Isa som ett hot som måste förgöras, till att han helt plötsligt ställer henne under sitt beskydd. Här tycker jag att boken redan börjar tappa. Fram emot andra halvan och slutet har jag tyvärr förlorat i stort sett allt intresse för berättelsen. Jag bryr mig inte om hur det går för Sebastian eller Isa och har svårt att komma ihåg vad jag har läst tidigare.

Borde vara död börjar väldigt lovande, men jag tappar helt intresset fram emot slutet. Boken går från en stark trea till en solid tvåa och jag kommer nog inte läsa en eventuell fortsättning.

Andra som har bloggat om Borde vara död

Beroende av böcker; Bokstävlarna; Fiktiviteter; Skuggornas bibliotek; Tina O

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Borde vara död av Pål Eggert

 1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2013 - C.R.M. Nilsson

 2. Elina skriver:

  Även fast du gav boken en två så känner jag mig fortfarande väldigt sugen på att läsa den 🙂

 3. Mia Hansèn skriver:

  Tycker den var intressant, men bitvis löjlig. Kanske just för att jag inte riktigt köper Sebastians krafter… Gillade spårvagnspartierna, i Göteborgsmiljön som en känner igen!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag hade lite problem med Göteborgsmiljön, eftersom det är ett decennium sist jag var där… Kommer inte ihåg något.

   Det fanns bitar som funkade för mig. Det fanns bitar som inte funkade för mig. Lite synd, därför jag gillade den till en början.

 4. Pingback: Veckans skörd #155 - C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Brandbomb av Pål Eggert - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.