Bortom Brahms av Caroline L. Jensen

bortom brahms

Betyg: ☆☆☆
Författare: Caroline L Jensen
Förlag: Hoi förlag (2013)
Antal sidor: 25 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

Efter att ha läst Rovdjur och för ovanlighetens skull faktiskt blivit rätt rejält skrämd, var jag väldigt sugen på att läsa mer av Caroline L. Jensen. Jag surfade runt bland de noveller som fanns på dito och valet stod mellan Husdjur är inte tillåtna på Pärlan eller Bortom Brahms. Det blev den senare.

Majsan är arton år och nybliven mamma. Än har hon inte fått sova en hel natt. Men nu när hon har hittat en babymonitor till vrakpris hoppas hon att hon och Lillen ska få sova. Kvinnan som säljer den bor i en mörk lägenhet som fyller Majsan med obehag. Majsan skyndar sig därifrån med sitt barn. Problemen startar när hon ska försöka ställa in skärmen. Vad är det som egentligen syns där? Det kan väl inte vara möjligt…

Jag läser novellen två gånger. Första gången gör jag misstaget att dela upp läsningen, eftersom jag kom på att det inte är så smart att läsa skräck precis innan du ska sova. Därmed går en del av spänningsmomentet i Bortom Brahms bort. Andra gången går det bättre och det krypande obehaget infinner sig.

Fastän jag upplever Bortom Brahms som en väldigt obehaglig novell, så blir jag inte lika rädd som jag blev när jag red Jensen sist. Kanske är det för att novellen är kortare än Rovdjur. Kanske är det för att jag har svårt att relatera till mamma-karaktärer. Men obehaget får bara att pulsen att höjas en aning.

Ändå är det en väldigt välskriven novell. Stämningen byggs upp på ett subtilt sätt. Läsarens nyfikenhet fångas från första början i den där mörka, unkna lägenheten och undrar vad det är för fel på den där babymonitorn. Allteftersom novellen går, desto mer spännande blir den tills den stegras mot slutet.

En annan anledning till att jag inte fastnar lika mycket för Bortom Brahms är att jag som läsare har svårt för öppna slut. Jag tycker om att få svar på vad det är som pågår. Tycker om känslan av avslut. Men när det uteblir kan jag känna mig lite lurad. Inte så mycket i det här fallet, men ändå är slutet lite väl öppet för att det ska fungera för min del.

Bortom Brahms är en välskriven, obehaglig novell som inte skrämmer mig fullt lika mycket som jag hade hoppats.

Andra som har bloggat om Bortom Brahms

Erikas bokpratJennys bokstavliga vardagoch dagarna går

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Bortom Brahms av Caroline L. Jensen

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2014 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.