Bravely av Maggie Stiefvater

Bravely av Maggie Stiefvater

Författare: Maggie Stiefvater
Förlag: Disney Press (2022)
Antal sidor: 367 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Merida har nyligen återvänt till Dun Broch efter att ha befunnit sig på resande fot. Kanske borde hon vara glad över att vara hemma, men hon känner sig rastlös. Trots att hon har varit borta, tycks allt ha förblivit sig likt hemmavid. Men att Dun Broch skulle ha helt stagnerat, skulle hon väl aldrig tro… inte förrän hon stöter på guden Feradach, som upprätthåller balansen genom att utplåna det ruttna och stagnerade. På julafton kommer han till Dun Broch med syftet att förstöra riket och alla inuti det. Bara det att Cailleach, en gudom över skapelse, lägger sig i ger Merida en gnutta hopp: att förmå sin familj att förändras inom ett år eller se Dun Broch gå under. Under detta avtal, beger sig Merida ut på tre resor till närliggande riken för inspirera revolution inom sin familj. Men i sin ansträngning att rädda de hon älskar från undergång, har hon kanske förlorat sikte på den som mest har stagnerat: sig själv.

Finns det någon författare mer lämpad än Maggie Stiefvater att skriva en uppföljare till Disneys Modig? I Bravely för hon oss med till ett Skottland av svunna tider, där magi finns ständigt närvarande. Med sin målande, vackra prosa sveper hon oss med genom landskapet och det skotska vädret, bland människor och vargar.

Förändring är något av det mest smärtsamma som finns. Människor ogillar ofta förändring, just därför att det hotar den stabilitet, förutsägbarhet och säkerhet som vi håller kärt. Bravely är en bok som handlar om förändringar. Det nödvändiga i dem för att utvecklas, men också det djupt obehagliga i att se allt välbekant ändras. Den psykologiska skärpa med vilken Stiefvater skildrar konflikten inom Merida är enastående. Å andra sidan bär hennes ansträngningar frukt, å andra sidan kommer inget bli sig likt.

Stiefvater är en av mina favoritförfattare och jag gillar ju karaktärsdrivna romaner, vilket hennes alltid är. Bravely lyckas hålla sig trogen till filmen den är en uppföljare till, samtidigt som den utvidgar karaktärerna och gör dem mer mänskliga. Även mindre karaktärer som bara var till för att skapa humor i filmen, trillingarna Hubert, Hamish och Harris, får här kött på benen och blir egna individer.

Bravely är ett förtrollande äventyr om det smärtsamma i förändring, kärlek till familjen och det enastående vackra, vilda Skottland som karaktärerna bor i.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.