Brorsan är kung! av Jenny Jägerfeld

Omslagsbild Brorsan är kung!

Författare: Jenny Jägerfeld
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
Antal sidor: 141 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Måns mamma jobbar som röstskådespelerska. Det är hennes jobb som har fört dem från Stockholm till Malmö, vilket Måns inte har så mycket emot egentligen. I Stockholm är det ganska trist och jobbigt. Redan första dagen i Malmö träffar han på Mikkel, en kille som ser helt livsfarlig ut med smala ögon och tatueringar över hela armarna. Mikkel utmanar Måns på skateboard, vilket Måns lyckas mycket bättre med än Mikkel hade trott. Från och med den dagen blir de blodsbröder och Måns har aldrig haft så roligt med någon annan. Sommaren i Malmö verkar bli den bästa i Måns elvaåriga liv. Men vad händer när ens nyvunna vän inte tycker att man varit ärlig med allt?

Jenny Jägerfeld har med Brorsan är kung! skrivit en lättillgänglig och framförallt rolig berättelse om hur det kan vara att vara ung och trans. Att tidigt veta att det könsorgan man fött med inte hänger ihop med dem man är, samtidigt som problemet inte ligger hos en själv utan hos omgivningen. Måns problem är egentligen inte att han är trans, utan att många i hans omgivning har svårt att förstå det och vägrar förstå att han inte är Michelle, som han döptes till.

Även om Brorsan är kung! är en bok om att vara trans, så är det också en bok om att vara ung och träffa sin första riktigt bra vän. En sådan där förtrollad vänskap som bara kan uppstå under ett sommarlov. Det är en bok som handlar om pojkars inre liv och känslor, vilket det är förvånansvärt ont om. Om hur viktig en riktigt nära vän kan vara för en.

Brorsan är kung! är en värmande berättelse för barn i mellanåldern, men som är så pass underhållande och fyndig att det egentligen är en allåldersbok.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.