Budbäraren av Lois Lowry

Författare: Lois Lowry
Originaltitel: Messenger
Översättare: Helena Hansson
Serie: The Giver, #3
Förlag: Natur och Kultur (2016)
Antal sidor: 190 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Den föräldralösa Matt har lämnat det hårda samhälle där han växte upp. Nu bor han i en by där de svaga och sjuka tas om hand och där gränserna är öppna. Men viskningar sprider sig genom byn. Prat om att stänga gränsen, att det inte finns tillräckligt med resurser för nykomlingar, blir alltmer högljutt. Skogen som omger byn har alltid varit farlig, men tätnar nu alltmer. Matt, som är byns budbärare, inser att han snart inte kommer att kunna lämna byn. Skogen kommer inte tillåta honom. Men innan dess måste han göra en sista farlig och strapatsfylld resa för att varna sin barndomsvän Kira.

Inledningsvis måste jag säga att jag tycker mycket om Lois Lowrys sätt att skriva. Hon har ett kärnfullt, koncist språk som väl fångar upp det skickliga världsbygget och väcker de stora frågorna. Hennes böcker får nämligen mig som läsare att fundera. Där är Budbäraren inget undantag. Jag sugs in i handlingen på ett sätt som jag älskar. Under en stund av läsningen väcker Lowry ett obehag i mig som snuddar på ångest, därför att jag blir så orolig över vad som ska hända med Matt och Kira. Jag har verkligen tagit mig an dessa karaktärer och bryr mig om dem.

Men så är det den här lilla haken med kontraktet mellan författare och läsare. Visst att jag är ökänd för att inte tycka om öppna slut, men jag kan tåla dem. Om jag får svar på någon av mina frågor. Och det är det som Budbäraren inte ger. Inte svar på en enda av de frågor som den väcker, vilket gör mig besviken. Vem är Bytesmästaren? Vad får denna person ut av byteshandeln? Den tillför heller inga nya insikter angående huvudpersonernas förmågor, som märkligt nog har skiftat till sin natur i denna tredje bok. Överlag slår jag igen boken med en känsla av att inte ha blivit tillfredsställd, att ha blivit snuvad på konfekten.

Lois Lowry är onekligen en skicklig författare, men jag blir ärligt talat besviken på Budbäraren.

Andra böcker i serien

Den utvalde (recension)

Blå tråd (recension)

Budbäraren

Sonen

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.