Clueless

Omslagsbild Clueless

Regissör: Amy Heckerling
Manus: Amy Heckerling
Skådespelare: Alicia Silverstone, Stacey Dash, Brittany Murphy, Paul Rudd
Produktionsår: 1995
Längd: 97 minuter

Cher är en rik tonåring med lite i huvudet annat än killar och shopping. Som tur är har hon en enorm övertalningsförmåga, vilket gör att hon kan höja sina betyg bara genom att snacka. Dessvärre biter inte denna förmåga på mr Hall. Nöden har ingen annan lag än att fixa ihop honom med miss Geist för att få honom mildare till sinnes. Cher upptäcker att det känns bra att göra något ”gott” för andra och tar därför den nya studenten Tai under sina vingar. Tai är hopplöst ute, men med Chers hjälp kan hon lära sig klä sig med stil och vilka killar som är acceptabla att gilla. Men när Tai riktar sin uppmärksamhet mot Chers styvbror, den snygge och känslige Josh, anser Cher att han är fel för henne. Men vem är egentligen rätt för Josh? Eller för Cher själv?

Clueless kom ut 1995 och har sedan dess åtnjutit en kultklassikerstatus. Många anser att det är en av de bästa tonårsfilmer som har gjorts. Själva filmen är löst baserat på Jane Austens Emma, en av de få böcker av Austen som jag har gillat, där Cher är en version av Emma. Handlingen har förändrat miljö, tid och kontext, men är ändå i viss mån igenkännligt efter Austens förlaga. Alicia Silverstone lyckas porträttera den aningslösa själviskhet som gör karaktären på en och samma gång så enerverande och charmig.

Clueless är ett tidsdokument idag, som lyckats fånga hur ungdomar pratade när filmen spelades in. Med tanke på hur besatta Austens karaktärer är av status och klass, så är det inspirerat att förlägga handlingen till en modern high school. Även där finns en besatthet av status och klass, vilket visar sig när Cher och bästa vännen Dionne försöker lotsa den hopplösa nya eleven Tai genom vad som är socialt acceptabelt. Snobbigheten och klassicismen bjuder på en del skratt, men jag är inte enbart charmad. Ett tag fick jag stänga av filmen för att jag behövde en paus.

Men på det hela är Clueless en charmig film, en inspirerad omtolkning av en klassiker och fångar verkligen sina tonåriga karaktärer.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.