De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg

de förklädda flickorna i kabul

Författare: Jenny Nordberg
Originaltitel: The Underground Girls of Kabul
Översättning: Ann-Marie Ljungberg
Förlag: Albert Bonniers förlag (2015)
Antal sidor: 366 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Afghanistan är ett samhälle där bara män och söner räknas. En kvinnlig politiker, Azita, beslutar sig för att förvandla sin fjärde dotter till en son. Fenomenet kallas för bacha posh, där flickor kläs ut till pojkar av föräldrar som är i desperat behov av söner. Flickorna kan i sina förklädnader röra sig fria i det hårt segregerade samhället. Det ger dem möjlighet att arbeta och studera. Men tillvaron har ett bäst-före-datum: när puberteten kommer tvingas de åter bli kvinnor och gifts bort mot sin vilja.

Att fenomenet bacha posh är subversivt framgår klart och tydligt i De förklädda flickorna i Kabul. Det är ett bevis för hur uppfinningsrikedom och kreativitet kan undergräva de strukturer som gör denna uppfinningsrikedom nödvändig. Samtidigt kan jag inte hjälpa att reflektera att det är grymt på ett vis, att ge flickorna en glimt av all denna frihet och sedan förvänta sig att de fogligt ska finna sig i att bli svårt begränsade.

Berättelserna i De förklädda flickorna i Kabul är varierade. Allt från flickor som precis har börjat leva som bacha posh till vuxna kvinnor som en gång var bacha posh. Om flickor som kanske egentligen inte är flickor, utan snarare pojkar och som vägrar gå med på att tilldelas flickrollen. Berättelserna är mångskiftande och komplexa och visar att bilden är långt ifrån en, utan att det finns flera olika sidor hos fenomenet.

Jenny Nordberg sätter även i bacha posh in i ett akademiskt sammanhang med hjälp av olika feministiska analyser och andra former av glasögon för att betrakta fenomenet. Ofta gör detta De förklädda flickorna i Kabul till stimulerande och upplysande läsning. Andra gånger ställer jag mig frågande till analysen. Som att Zahra, som jag kommer benämna med pronomet ”hen” eftersom hens könsidentitet är oklar, inte skulle kunna vara född transsexuell, utan skapats till det, eftersom hens föräldrar av en slump valde ut hen att leva som bacha posh. Men om vi nu tillåter för slumpen, varför skulle det inte ha kunnat slumpa sig så att de råkade välja det av sina barn som skulle visa sig vara transsexuell? Till min kännedom finns det heller inte något särskilt krav på att du från tidiga barnsben måste ha känt klart och tydligt att du har tilldelats fel kön, utan att det kan komma högre upp i ålder. Så resonemanget kring Zahra upplever jag inte håller hela vägen fram.

Vad jag uppskattar mer är hur Nordberg varvar kvinnornas berättelser med Afghanistans historia. De förklädda flickorna i Kabul ger en intressant inblick i den kultur där fenomenet bacha posh har uppstått och varför det har gjort det, samtidigt som hon pekar på att det inte är unikt för Afghanistan. Samtidigt kritiserar hon på ett nyanserat vis hur hjälpinsatserna i Afghanistan har koordinerats eller snarare inte koordinerats, samt att det måste till stabilitet och trygghet i landet innan jämställdhet troligen kan uppnås.

De förklädda flickorna i Kabul bjuder på stark och viktig läsning om ett hittills okänt fenomen, och passar på att lära läsaren ett eller två om Afghanistan. Läs!

betyg4

Andra som har bloggat om De förklädda flickorna i Kabul

Cecilia RönnEmilias bokstäverenligt O; Feministbiblioteket; KulturbloggenReflektioner Allteftersom

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg

  1. Lottens bokblogg skriver:

    Den här står rätt högt upp på listan av böcker jag vill läsa. Någon gång.

  2. Lena skriver:

    Detta verkar vara intressant läsning. En bok som jag vill läsa så småningom.

  3. Tantaugusta skriver:

    Otroligt bra, intressant och skrämmande bok. Vissa saker går bara inte att förstå.

  4. Pingback: Månadsrapport: Februari 2016 - C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.