Demonologi för nybörjare av Caroline L. Jensen

demonologi för nybörjare

Författare: Caroline L. Jensen
Förlag: Kalla Kulor (2014)
Antal sidor: 316 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

Världen står inför apokalypsen. Uppe i himlen tycks Gud ha gått in i väggen, till änglarnas stora sorg och förskräckelse. Nere i helvetet planerar Beelzebub att göra uppror mot Satan, och om han lyckas kommer han släppa lös alla demoner på jorden. Den enda som kan rädda jorden är nittonåriga Isak Björkhage, något som han får veta genom den allvetande och talande råttan Beatrice. Tillsammans med sin gode vän Rufus tvingas Isak ge sig ut på en resa genom helvetets nio kretsar i hopp om att stoppa apokalypsen.

När jag läste om Demonologi för nybörjare måste jag erkänna att tankarna direkt for till Neil Gaimans och Terry Pratchetts Goda omen samt filmen Dogma, vilket bidrog till att göra mig intresserad av att läsa denna. Vissa drag finns det allt gemensamt: sättet att leka till det med den kristna mytologin och att humorn finns ständigt närvarande.

Demonologi för nybörjare har även tydliga paralleller till Dantes Den gudomliga komedin. För mig som har läst det tycker jag att det är kul att se en ny vinkling på det hela. Brott som inte fanns på medeltiden, såsom grooming, har Jensen passat in i olika kretsar. Och ändå blir jag lika arg som när jag läste Dante då vi kommer till kättarnas krets.

Det är ett fartfyllt äventyr som Demonologi för nybörjare bjuder på. Det blir en hel del skratt mellan blodiga, actionpackade scener. Även om jag upplever tonen som lättsam genom större delen av boken, så finns det ändå en hel del svärta i boken. Att se grannar och klasskamrater besittas av demoner slätas inte över, utan skildras på ett sätt som verkligen återger hemskheten i att se något annat inta en välbekant persons skepnad. Sedan förekommer det en otäck bebis som ger mig rysningar bara jag tänker på det.

Demonologi för nybörjare är ett actionspäckat och humoristiskt äventyr för den som inte kan få nog av skräck.

betyg3

Andra som har bloggat om Demonologi för nybörjare

Carola Strömstedts bloggFarbror AtlasJennies boklista; Vargnatts bokhylla

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Demonologi för nybörjare av Caroline L. Jensen

  1. Haha vad kul att du också tog upp bebisen 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2014 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.