Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George

den lilla bokhandeln i paris

Författare: Nina George
Originaltitel: Das Lavendelzimmer
Översättning: Ulrika Junker Miranda
Förlag: Bazar förlag (2016)
Antal sidor: 317 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Bokhandlaren Jean Perdu kallar sig för litterär apotekare och driver sin affärsverksamhet från en pråm i floden Seine. Med hjälp av sin intuition och goda människokunskap kan han hitta de böcker som helar ett brustet hjärta eller en sargad själ. Men han har inte kunnat hitta boken som kan läka honom själv. Tjugoett år har det gått sedan hans stora kärlek lämnade honom utan ett ord. Bara ett brev lämnade hon efter sig, ett brev han inte har förmått sig själv att läsa. Förrän nu. Hemligheterna det avslöjar får honom att lossa ankar och ge sig ut på en resa genom Frankrike. Med sig får han en ung, geniförklarad författare med skrivkramp och en kärlekskrank, italiensk kock.

Den lilla bokhandeln i Paris har ett omslag som en dröm och en beskrivning som borde få alla bokmalar att salivera av upphetsning. För visst är det så, att vissa böcker kan läka en och andra kan totalt krossa den? Givetvis har denna lilla feelgoodbok stått på min lista över böcker som bör läsas nu i vår.

Tyvärr är jag inte helt odelad positiv till Den lilla bokhandeln i Paris, även om det mesta landar på den positiva sidan av staketet. En av de saker som jag njuter av med boken är Nina George språk: hur hon fångar bilder och sätter ord på känslor. Det finns mycket som är värt att citera ur boken. Ofta sätter Jean Perdu huvudet på spiken vad det gäller böcker, människor och kärleken.

Sedan är det ju svårt att inte tjusas av en bok som så entusiastiskt prisar litteraturens undergörande effekt. Det finns en bok för varje situation och känslotillstånd. Vissa böcker har bara en läsare, andra har en miljon. Att Den lilla bokhandeln i Paris sedan blandar in maten och dess betydelse för oss människor gör det ju omöjligt att inte smälta inför den.

Men så finns det saker som jag har svårt för. Berättandet i Den lilla bokhandeln i Paris upplever jag som lite smått episodiskt på ett sätt som är distraherande. Det händer saker mellan ett kapitel och ett annat som jag sedan får återberättat, men som jag skulle ha velat uppleva tillsammans med karaktärerna.

När vi ändå nämner karaktärerna så är ju Jean Perdu den mest välrundade av hela gänget i Den lilla bokhandeln i Paris, tätt följt av författaren Max Jordan. (Deras relation är för övrigt underbart skildrad.) Men resterande karaktärer blir lite platta och lämnar inget större avtryck. Mest lidande av detta blir nog Perdus före detta kärlek, som spelar en enorm roll i boken även om hon inte närvarar.

Men om du frågar mig, så tycker jag att Den lilla bokhandeln i Paris bör göra dig sällskap nu i sommar. Även om den är mysig och varm så har den en udd av svärta och sorg som är oemotståndlig.

betyg3

Andra bokbloggare om Den lilla bokhandeln i Paris

Vargnatts bokhylla

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George

  1. Monika skriver:

    Jag hoppas att denna snart dyker upp här hos mig 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: Maj 2016 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Den lilla bokbussen i Provence av Nina George - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.