Författare: Brian Power Originaltitel: The Puppet Emperor: The Life of Pu Yi, Last Emperor of China Översättning: Per Nyqvist Förlag: Bokförlaget Forum (1987) Antal sidor: 278 sidor Recensionsexemplar: Nej. Slut hos förlaget. Pröva din lycka på Bokbörsen.
När Pu Yi är tre år gammal tas han från sin mor och kröns till kejsare av Kina och härskare över halva mänskligheten. Det är då år 1908 och Kina står inför väldiga förändringar. När han dör sextio år senare är han en vanlig medborgare i Folkrepubliken Kina. Pu Yis liv speglar Kinas historia under 1900-talet: kejsardöme, republik, krig, invasion, folkrepublik.
Den siste kejsaren av Kina är inköpt på Myrorna för ett antal år sedan och en hyllvärmare som jag har dragit mig för att läsa. Förra året plockade jag ned den och gjorde ett försök, men fastnade inte alls. I år fann jag mig märkligt fängslad.
Brian Power är själv född och uppvuxen i Kina, i en av de brittiska koncessionerna. I Den siste kejsaren av Kina har han inspirerats av de kinesiska kringvandrande sagoberättarna, vilket innebär att sanning och fiktion blandas för att skapa en bra historia. Därför är allt kanske inte historiskt korrekt, men det är ett intressant och ganska motbjudande porträtt av Pu Yi som han målar upp. Ofta i biografier känns det som om författaren vill ställa sig på föremålet för biografins sida, oavsett vilka hemska handlingar som denna begår. Här känns det istället som om Power förhåller sig neutral till Pu Yi och skildrar honom som en produkt av sin tid.
Något jag tycker är sympatiskt med Den siste kejsaren av Kina är Powers sätt att skildra kvinnorna och bönderna. Han har betydligt mer sympati med den stackars kejsarinnan Wanrong, vars äktenskap till Pu Yi ledde till stor olycka för hennes del, och konkubinerna. Likaså skriver han om hur den kinesiska aristokratin alltid har sett ned på bönderna och att västerlänningarna anammade deras synsätt, vilket har lett till en förenkling av dem som simpla analfabeter. Men att den som ger sig ut på landsbygden upptäcker att bönderna, genom kringvandrande sagoberättare, har ett stort grepp om både klassisk litteratur och kinesisk historia.
Den siste kejsaren är ett fängslande verk som friskt blandar sanning och fiktion för att berätta en god historia.
Det låter som en intressant bok. Pu Yis levnadsöde var mycket speciellt. Kejsare av Kina som barn, avsatt men bodde kvar i den Förbjudna staden, och sedan kejsare av Manchukuo som japansk marionett. Jag har för mig att han slutade sina dagar som en enkel trädgårdsmästare.
Kanske inte helt nödvändigt att sammanfatta hans levnadsöde för mig när jag precis läst en biografi över honom 😉 Och att han slutade sitt liv som trädgårdsmästare är lite av en myt, en del av den kinesiska propagandamaskinen för att visa hur lyckad hans omskolning blev.