Den unge Törless förvillelser av Robert Musil

den unge törless förvillelser Betyg: ☆☆☆
Författare: Robert Musil
Originaltitel: Die Verwirrungen des Zöglings Törless
Översättare: Lars W. Freij
Förlag: Lind & Co (2001)
Antal sidor: 172 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Den unge Törless förvillelser utspelar sig på ett prestigefyllt internat i Österrike där elitens söner fostras. Möjligheterna till nöjen för pojkarna är få då internatet ligger isolerat och avlägset. Huvudpersonen Törless möter en brutal verklighet när nyfikenhet, samt ett visst mått av rädsla och grymhet, förmår honom att bli delaktig misshandeln av en klasskamrat. Misshandeln blir allt grövre och övergår i psykiskt och sexuellt våld.

Det här är en bok som har snurrat till mina tankar till sådan grad att jag knappt vet i vilken ände jag ska börja. Kanske bör jag inleda med att det är en tungläst bok, inte bara enbart på grund av ämnet. Törless är inte bara förvirrad, utan även filosofiskt lagd. Han försöker komma på meningen med livet och lösa livets gåtor, både genom imaginära tal och genom det som händer med klasskamraten Basini.

Törless lider av en sorts själslig nöd och suktar efter svar. På baksidan av Den unge Törless förvillelser är det den så kallade ”själsliga nöden” som får pojkarna att ge sig på Basini, vilket förflyttar skulden från pojkarna till att de blir offer för denna ”nöd”. Vilket är skitsnack. Kan hända att Törless är förvirrad, men han är medveten om vad som är rätt och fel och väljer att handla som han gör. Både Reiting och Beineberg framstår som klockrena sadister som bara väntar på att få ge sig på någon som är svagare.

En stor del av Den unge Törless förvillelser ägnas åt att Törless rationaliserar och urskuldrar det som sker, vilket förmodligen är troligt att gärningsmän gör. Det är Basini som är svag och feg. Han borde göra motstånd. Detta trots att Törless om och om igen påpekar den makt som Reiting och Beineberg har över hela klassen. Att han själv inte vågar göra motstånd just därför.

Ändå fastnar boken i mitt minne och dröjer sig kvar. Scener och språkliga vändningar dyker upp titt som tätt utan att jag ber om det. Musil har ett speciellt språk som jag gillar. Det är inte en bok att sträckläsa, utan att läsa i korta stunder. Men i dessa stunder är jag helt i denna märkliga boks våld. Att sluta läsa är som att bryta igenom ytan efter att ha befunnit sig under vatten länge: desorienterad och i behov av att andas.

Den unge Törless förvillelser är nog en av de märkligaste böcker jag någonsin har läst, men det är något med den som får den att fastna hos mig.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Den unge Törless förvillelser av Robert Musil

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2014 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.