Depphjärnan av Anders Hansen

Depphjärnan av Anders Hansen

Författare: Anders Hansen
Förlag: Bonnier Fakta (2021)
Antal sidor: 250 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Depphjärnan reder ut varför vi egentligen mår så dåligt när vi har det så bra. Ångest och depression är lätt att tro att det beror på en bristfällig hjärnkemi, men det är naturliga tillstånd och rester från en tid när vi verkligen riskerade att dö av infektioner och svält. Vi är inte gjorda för att vara glada och lyckliga jämt. Om vi vore det hade vore förfäder aldrig överlevt.

Depphjärnan är den tredje boken som jag läser av Anders Hansen. Hansen är en svensk psykiatriker som på ett engagerat och intresseväckande förmår att lotsa läsaren genom komplexa fenomen på ett begripligt vis. Här vänder han uppmärksamheten främst mot ångest och depression, som tycks vara en av våra stora folkhälsosjukdomar. Men mår vi verkligen sämre än förr?

Det jag verkligen tycker om med Depphjärnan är beskrivningen av ångest och depression som att det har fyllt en funktion. Att det inte är tecken på att hjärnan är trasig, utan att det är tecken snarare på att den fungerar normalt. Att den gör det den ska. Och att tillståndet inte kommer hålla i sig. Den innehåller också tips på hur man kan ”hacka” sin hjärna, det vill säga att göra saker som bryter tillstånden. I våra dagar är vi besatta av ständig lycka, men en av de drivande teserna är att vi inte är byggda för det. Om vi vore det, skulle vi aldrig ha överlevt. Lycka är menat att vara ett övergående fenomen.

Det som gör att jag kanske tycker att Depphjärnan är lite sämre än hans tidigare böcker har att göra med att den är ännu mer evolutionspsykologiskt och -biologiskt betingat. Det är lätt att dra evolutionära slutsatser, svårare att bevisa dem. Det är lätt att anta hur våra förfäder levde, men svårare att faktiskt bevisa att det var så de levde. Ändå finns det mycket som han har belägg för i det han skriver.

Depphjärnan är kunnigt och engagerande skriven, med ett intressant perspektiv som verkligen ökar förståelsen för depression och ångest.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra böcker jag har recenserat av Anders Hansen

Hjärnstark (recension)

Skärmhjärnan (recension)

Depphjärnan

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.