Descendant of the Crane av Joan He

Omslagsbild Descendant of the Crane

Författare: Joan He
Förlag: Albert Whitman & Company (2019)
Antal sidor: 417 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Prinsessan Hesina Yan har aldrig varit särskilt ivrig att bestiga tronen, men när hennes älskade far mördas slungas hon till makten, plötsligt drottning över ett instabilt rike. Hon är fast besluten att hitta sin fars mördare, vilket får henne att göra något desperat: hon anlitar en siares hjälp, en förrädisk handling som kan straffas med döden. I Yan förbjöds magi för århundraden sedan. Med hjälp av siares olagligt givna information, och osäker på om hon kan lita på sin familj, vänder sig Hesina till Akira. Han är en briljant utredare, men också en dömd brottsling med egna hemligheter. Med sitt rikes framtid på spel, kan Hesina skipa rättvisa för sin far? Eller kommer det kosta för mycket?

Descendant of the Crane är en ambitiös debutroman som för tankarna till Raymond E. Feists och Jay Wursts serie Imperiets dotter eller Lian Hearns Sagan om klanen Otori. Men den kanske är lite väl ambitiös. Joan He har skapat en fantasieggande värld, inspirerad av det gamla Kina, fullt med snåriga komplotter och komplexa historiska skeden, men dessvärre lyckas hon inte riktigt rodda runt det. Karaktärernas motiv och handlingen håller inte hela vägen, vilket leder till att romanen i slutet känns halvfärdig. Det känns som bäddat för en uppföljare, men om jag förstår He rätt så har hon inga planer på att skriva någon sådan utan bara sidoromaner.

Descendant of the Crane är en tämligen stillsam berättelse, mer fokuserad på den politiska sidan av styret än action. Dramat får vi i form av mysteriet kring faderns död och rättegångsdramat, där politiken verkligen kommer till ytan. Alla har sina agendor, vilket blir svårt för Hesina att svälja. Det är även en bildningsroman, som har att göra med en ung kvinnas resa mot insikt att allt inte är svart och vitt och att ibland måste man välja det minst onda av två onda ting.

Descendant of the Crane är en ambitiös, unik fantasydebut, men författaren översträcker ibland sin förmåga med mindre lyckat resultat.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Descendant of the Crane av Joan He

  1. Gabriella skriver:

    Det här omslaget är helt fantastiskt!! Faktiskt mest därför jag köpte den och sedan hoppades jag att den skulle vara bra också. 🙂 Får se när jag försöker mig på att läsa den. Låter inte som om den är riktigt i min smak när jag läser din recension.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.