Det nionde sällskapet av Leigh Bardugo

Omslagsbild Det nionde sällskapet

Författare: Leigh Bardugo
Originaltitel: Ninth House
Översättare: Sabina Söderlund
Serie: Alex Stern, #1
Förlag: Modernista (2020)
Antal sidor: 474 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Sedan hon var barn har Galaxy ”Alex” Stern haft förmågan att se de döda. Detta får henne att hoppa av grundskolan utan fullständiga betyg och träda in i en skum värld av droger och missbruk. Tjugo år gammal, som enda överlevande efter ett blodigt morddrama, får hon plötsligt en andra chans: att studera vid Yale med alla avgifter betalda. Haken är att hon måste bli medlem av Lethe, ett hemligt sällskap som har i uppdrag att övervaka Yales åtta andra hemliga sällskap som bedriver mystiska ritualer. Hennes vägledare är Darlington. Men när en ung kvinna hittas död på universitetsområdet samma kväll som sällskapen utför sina magiska ritualer är Darlington spårlöst försvunnen och Alex står ensam kvar. Hon är övertygad om att det finns ett samband mellan mordet och de hemliga sällskapen. Snart svävar hennes eget liv i fara.

Jag har varit ett fan av Leigh Bardugos Grisha-verse i flera år nu. Det nionde sällskapet är hennes första bok som utspelar sig utanför detta universum. Inledningsvis upplever jag boken som oerhört rörig. Den börjar mitt i händelserna, för att sedan gå tillbaka till vad som egentligen har hänt för att leda upp till den punkten. Detta sker i sin tur via olika tidsplan: Alex nutid där Darlington är försvunnen och tiden innan Darlington försvann. Det är mycket information som ska prackas in i inledningen: om magin, om sällskapen, om Alex bakgrund, så att huvudet snurrar.

Men sedan tar sig Det nionde sällskapet. Bardugo har byggt upp ytterligare en spännande värld med ett unikt magiskt system. Lite för den här tankarna till Högt spel, vilket kan ha att göra med att Alex i viss mån påminner mig om Kaz. De har båda en hård inre kärna och flexibel moral. Men jag skulle inte påstå att Det nionde sällskapet är lika bra som denna eller att jag fäster mig lika mycket vid karaktärerna som jag har gjort i Bardugos tidigare böcker. Annars brukar Bardugos styrka ligga i förmågan att skapa karaktärer som känns oerhört levande.

Det nionde sällskapet är ändå oerhört spännande och beroendeframkallande. När jag slår igen boken, svär jag över att nästa del inte finns tillgänglig då jag vill läsa den nu. Hur kom det sig att Alex drog de slutsatser hon gjorde? Ska de lyckas rädda Darlington? Tell me. I need to know.

Leigh Bardugo, snälla skriv nästa del fort. Det nionde sällskapet lämnar definitivt efter sig en känsla av att vilja ha mer.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Det nionde sällskapet av Leigh Bardugo

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.