Dolda tillgångar

Originaltitel: Hidden Figures
Regissör: Theodore Melfi
Manus: Allison Schroeder och Theodore
Melfi
Skådespelare: Taraji P. Henson, Octavia
Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner,
Kirsten Dunst, Jim Parsons
Produktionsår: 2016
Längd: 127 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Dolda tillgångar är den fantastiska berättelsen om Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson. Tre briljanta kvinnor som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom en av historiens största projekt, John Glenns uppskjutning i rymden. Det var en fantastisk bedrift som återgav USA sitt självförtroende och inspirerade resten av världen. Trion krossade alla kön och rasbarriärer och blev en inspirationskälla för kommande generationer att drömma stort. (Baksidestexten)

Dolda tillgångar var en film som smög sig på mig. Från att inte ha hört talas om den till att bli en av de mest omtalade filmer förra året. Välförtjänt, om du frågar mig. Historien är baserad på verkliga händelser och skildrar tre kvinnor som vägrade låta omvärlden förminska dem till deras kön eller hudfärg. Genom deras briljans och mod ser vi hur groteskt absurd segregationen var, hur mycket briljans som troligen gick till spillo genom fördomar. Det är vansinnigt upprörande och jag inbillar mig att vi inte har kommit mycket längre på de femtio år som har gått. Rasismen är nog bara mer osynlig och outtalad.

Jag går ju gärna igång på filmer och böcker om briljanta människor. Uträkningar som jag inte begriper hur någon kan utföra är lite av en svaghet hos mig. Så Dolda tillgångar är definitivt något för mig. Men också de starka skådespelarinsatserna gör sitt. De tre huvudrollsinnehavarna Taraji P. Henson, Octavia Spencer och Janelle Monáe gör lysande insatser. De lockar till skratt och får oss att känna med deras karaktärer. Lite synd tycker jag att det är att Octavia Spencer får en lite mer undanskymd roll än de andra. Jag hade velat se mer av henne.

Men om du vill se en riktigt briljant film, då ska du se Dolda tillgångar.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Dolda tillgångar

  1. Monika skriver:

    Den är väldigt bra och jag har också en svaghet för uträkningar som jag inte begriper 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: Maj 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.