Draktränaren 2 är ett spännande och humoristiskt äventyr

draktränaren 2

Bildkälla: CDON.

Originaltitel: How to Train Your Dragon 2
Regissör: Dean DeBlois
Manus: Dean DeBlois
Skådespelare: Jay Baruchel, America Ferrera, Gerard Butler, Cate Blanchett
Produktionsår: 2014
Längd: 102 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Drakar och vikingar lever numera i harmoni med varandra. Men medan vännerna ägnar sig åt drakracing, så utforskar Hicke och Tandlöse de närliggande öarna och ritar en karta över deras värld. En dag snubblar de över en mystisk istäckt grotta. Plötsligt blir Hicke medveten om att de inte är ensamma om att rida på drakar och att drakryttaren som har gjort detta har satt freden i gungning. De måste komma på ett sätt att bevara freden och rädda framtiden för både människor och drakar.

Mina känslor inför den första filmen var ganska ljumma, vilket gjorde att Draktränaren 2 bjuder på en positiv överraskning. Jag har fruktansvärt rolig medan jag tittar på den och skrattar högt flera gånger åt vassa oneliners och plötslig, klumpig tonårsförälskelse.

Men ändå är väl grundstoryn i Draktränaren 2 rätt så allvarlig? Det handlar mycket om att hitta sin egen väg och inte bara gå i de fotspår som andra vill se än göra. Inte ens när det rör de egna föräldrarna. I denna film har Hicke fått den aktning som han har sökt efter sin pappa, men med det kommer det krav som han kanske inte är redo för. Ansvar som han inte riktigt vill axla.

Det är mycket om föräldrar i Draktränaren 2. Relationen mellan barn och förälder: de outtalade krav som existerar dem emellan, men samtidigt så mycket kärlek mellan dem. Det handlar om att förlora en förälder och hitta en annan. Om att till sist tvingas växa upp.

Liksom sin föregångare är Draktränaren 2 visuellt slående. Miljöerna är vackert formgivna och drakarna skickligt animerade. Det är fantastiskt hur bra animerad film har blivit. Filmen har till och med förlorat lite av det där tv-spelsaktiga som jag retade mig på i den första filmen, utan bjuder istället på ett njutbart äventyr.

Skurken i Draktränaren 2, Drago, känns kanske igen från de flesta fantasyfilmer. En man som är så rädd för en sak (drakar) att den enda lösningen han ser är att underkuva dem och använda dem för sitt eget syfte (världsherravälde). Trots att storyn är välbekant så blir det en frisk fläkt när det visar sig att de enda som kan stå emot Dragos hjärnkontroll är små ostyriga drakbebisar. Bebisar lyssnar inte på någon.

Draktränaren 2 är ett spännande och humoristiskt äventyr som suger in tittaren med sitt stråk av allvar.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Draktränaren 2 är ett spännande och humoristiskt äventyr

  1. Pingback: De elva bästa filmer jag har sett hittills i år - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.