Drömmen om Everest av Jeffrey Archer

drömmen om everest

Författare: Jeffrey Archer
Uppläsare: Magnus Roosmann
Originaltitel: Paths of Glory
Översättare: Ingegerd Thungström
Förlag: Damm förlag (2010)
Antal minuter: 810 minuter
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Ljudbok | Adlibris, Bokus, CDON

I Drömmen om Everest har Jeffrey Archer inspirerats av bergsklättraren George Mallorys liv. Han föddes 1886 och läsaren får följa hans uppväxt. Under åren vid Cambridge blev han en del av Bloomsburygruppen och tjänstgjorde vid Royal Garrison Artillery under första världskriget. Han gifte sig efter kriget och fick tre barn med kvinnan som han älskade. Kanske skulle han ha levt livet som en skollärare om det inte vore så att han hade en fantastisk dröm: att bestiga Mount Everest. Sista gången han sågs i livet befann han sig fyrahundra fot från toppen. Hans kropp återfanns inte förrän 1999 och det är fortfarande ett mysterium om han och hans klättringspartner, Andrew Irvine, någonsin nådde toppen.

Jeffrey Archer var ett för mig okänt namn innan jag hörde talas om Drömmen om Everest genom att min mamma köpte den i födelsedagspresent till morfar. Då blev jag genast nyfiken och införskaffade mig ett eget exemplar.

Trots att Archer har tagit sig vissa friheter i Drömmen om Everest angående det historiskt korrekta så märks det att han ändå strävar efter att ligga när det biografiska formatet. Berättelsen följer ett strikt kronologiskt berättande där alla större livshändelser ska finnas med och där vissa berömda karaktärer måste nämnas, även om de bara blir skuggfigurer i periferin. Jag kan tycka att det är lite synd att han har valt att göra på det viset, då det får berättelsen att sega ihop stundtals. Särskilt när George befinner sig vid fronten eller är ute på föreläsningsturné i USA, bitar som egentligen inte tillför något till berättelsen men som ska finnas med i berättelsen om hans liv.

Men det märks också att Archer är full inför beundran för George Mallory. Drömmen om Everest är ett engagerande och kärleksfullt porträtt av en man som hade en stor dröm och hans väg mot målet. Det är fullt av värme och humor, vilket får mig att skratta emellanåt. Detta varvas med spänning som gör att jag bara måste lyssna lite till.

En eloge bör ges till uppläsaren Magnus Roosmann, som gör det till en fröjd att lyssna på Drömmen om Everest. Han lyckas förmedla värmen, humorn och spänningen på ett alldeles utomordentligt vis. Rösten kommer aldrig heller i vägen för berättande. Detta är nog min favorit bland de uppläsare jag hittills har lyssnat på.

Drömmen om Everest är en spännande och underhållande roman om en man med en mycket stor dröm. Men jag lämnar nog bestigandet av höga berg åt George Mallory och nöjer mig med att läsa om det.

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Drömmen om Everest av Jeffrey Archer

  1. Pingback: Månadsrapport: Juni 2016 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.